Стив Жаблонски

jablonsky

След като дълго време рубриката ни за “Музика” стоеше празна, започваме нова серия от материали, с които ще Ви представяме любими композитори и изпълнители, свързани с любимия жанр. Даваме начало с Стив Жаблонски, човекът, чиято музика прави филмите за “Трансформърс” на Майкъл Бей неповторимо преживяване.

Жаблонски е роден на 9-ти октомври 1970-та година. Учи в университета “Бъркли” в Калифорния, като първоначално се занимава с компютърни науки, но само след година се насочва към музиката. След като завършва, той започва работа в компанията Remote Control Productions на големия композитор Ханс Зимър. От него и от Хари-Грегсън Уилямс, на който става чирак, той се научава на занаят.

Кариерата на Жаблонски започва в края на 90-те, но големият пробив идва в началото на новия век, когато той започва да прави саундтраковете за серията от нови версии на класически филми на ужасите. Така през 2003-та година той озвучава римейка на “Тексаското клане”, през 2005-та година записва темата на “Ужасът в Амитивил”, през 2009-та на “Петък 13-ти” и година по-късно на “Кошмари на улица Елм”. Мелодиите му са достатъчно плашещи, че да подсилят на моменти не дотам убедителния сценарий на тези филми.

През 2007-ма година Стив Жаблонски записва музиката и на корейския фентъзи филм за азиатски дракони D-War, но по-важното е, че започва работа с Майкъл Бей по саундтрака на поредицата “Трансформърс”. Това е доста отговорна задача, тъй като анимациите са известни с добра музика, а пълнометражната с Юникрон има записани и здрави рок песни. Жаблонски обаче има своя концепция и труда му се увенчава с успех, като за много фенове Arrival to Earth се превръща в ултимативната тема на поредицата.

Жаблонски остава и за следващите филми като през 2009-та година записва музиката на “Отмъщението”, а през 2011-та година на “Тъмната страна на луната”. Прави впечатление, че с нарастването на мащабите и времетраенето на филмите, музиката става все по-епична, като например темата It’s Our Fight от третата част:

През 2014-та година Стив Жаблонски записва саундтрака и на “Трансформърс: Ера на изтребление”, четвъртия филм от поредицата на Бей, който на практика започва изцяло нова сюжетна линия с главен герой Кейд Йегер, изобретател, изигран от Марк Уолбърг. Музиката на целия филм е много силна, но може би най-силно впечатление прави темата на злодея Локдаун, асасин, представен с композиция от различни звуци, издаващи неговата заплашителност:

През 2017-та година Стив Жаблонски се изявява и със саундтрака на “Последният рицар”, което към днешна дата и последната му работа по поредицата “Трансформърс” – “Бъмбълби”  беше с друг композитор и по този параграф филмът като че ли отстъпва на Бейформърите. За сметка на това работата на Жаблонски по петата част е ювелирна, с изключително мрачни и атмосферни парчета, някои биха казали над нивото на самия филм:

Освен за “Трансформърс”, Жаблонски прави музиката и за втория от новите филми за Костенурките Нинджа, както и за някои компютърни игри като Gears of War 3, Sims 3, Command & Conquer 3: Tiberium Wars. Негово дело е музиката и по популярния сериал “Отчаяни съпруги”, както и на класическото аниме Steamboy. Тази година ще чуем какво е направил и за анимацията DC League of Super-Pets на “Уорнър”.

Саундтракът на Жаблонски е един от факторите, направили филмите “Трансформърс” незабравими. Надяваме се някой ден той отново да се върне в поредицата, но също да чуем и работата по други вълнуващи проекти!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор