Стивън Кинг

_110766278_stephenking

В днешния си материал имам особеното удоволствие да ви представя биографията на един автор, който всички познаваме като Кралят. Наричаме го така, защото без него жанрът нямаше да е същият. Нещо повече, Стивън Кинг се превърна в източник на вдъхновение за огромно множество млади автори, които и до ден днешен продължават да следват неговия велик пример. Част от тях творят и в нашата страна.

ec0fb34535f68885f6896ca53651500c

Бъдещият гений на ужаса е рожба на 40-те години: едно от най-мрачните десетилетия в историята на човечеството, изпълнено с кръв и насилие. Кинг се ражда на 21 Септември в Портланд, щата Мейн. Неговото семейство е представител на онази средна класа американци, които изправят САЩ на крака след края на Втората световна война. Баща му – Доналд е търговец, а майка му – Нели е медицински работник. Когато Стивън е на две годинки баща му напуска семейството си и така детето е оставено на грижите на майка си. Животът без баща не е лек. Нели е принудена сама да се грижи за Стивън и по-големият му брат – Дейвид. Финансовото състояние на семейството е изключително тежко, поради което Кинг израства в лишения. След като не успяват да погасят заемите си къщата им е конфискувана и те са принудени да живеят при роднини на майката в Чикаго. Тук обаче децата не са много топло посрещнати и само след месец Нели решава да се преместят в Уисконсин. За няколко години тримата сменят 10 града, търсейки място, където да срещнат щастието си. В крайна сметка ги приютяват бабата и дядото на Стивън, които предлагат подслон на дъщеря си и децата й. В замяна на това Нели се съгласява да се грижи за тях до смъртта им и получава в наследство къщата им в Дюрам, Мейн. Но дори и след като стъпва на краката си семейството на Кинг продължава да се сблъсква с какво ли не. Майката няма на кого да остави децата си. След като Дейвид пораства и тръгва на работа Стивън е принуден да остава през нощта с майка си в градската лудница, където тя се грижи за душевноболните. По-късно Кинг признава, че единственото, което го е крепяло в тези моменти е вярата в Бог.

f6c0864c41a723471815933e0ca9dec9

Малко след като постъпва в местното училище малкият Кинг става свидетел на един ужасен инцидент – най-добрият му приятел бива премазан от влак пред очите му. Шокът има тежки психологически последици за малкия крал. Той започва лечение с медикаменти, което ще продължи месеци. По-късно в книгата си „Танца на ужаса“ Кинг разбива митовете, че този инцидент е пробудил интереса му към тъмния жанр. Той споделя, че неговият вдъхновител е общопризнатият гений на ужаса Хауърд Лъвкрафт, чиято книга Кралят намерил и прочел още като дете. Тази книга имала особено сантиментална стойност за него тъй като принадлежала на баща му, към който Стивън запазил уважение независимо от стореното. Кралят с удоволствие споделя: „Когато чета тази книга се чувствам като у дома си.“

aLg8yx5_700b

Стивън Кинг завършва основото си образование в Дюръм като след това продължава да учи в гимназията Лизбън Фолс, Мейн. Учителите му споделят, че младежът проявявал силно влечение към хорър жанра като любимото му произведение било „Разкази от Криптата“ – антология от хорър комикси, пленила сърцата на хорър феновете в Америка след войната. Първите изяви на младия автор са във вестника на брат му, където Стивън развива идеите за ползата от хорър жанра и поуките от него. Малко след това започва да публикува кратки хорър разкази. Връстниците му обожават историите на Стивън дотам, че започват да ги купуват, което удвоява тиража на вестника. Това предизвика завистта на учителите на Краля, които правят нещо ужасно – те злепоставят собствения си ученик пред директора под предлог, че изнудва останалите ученици за пари. Тъй като семейството не може да си позволи адвокат младежът отстъпва под натиска на системата, но никога не забравя това унижение. Това обаче не го отчайва, напротив – мотивира го още повече. Още на следващата година излиза първата му независима публикация – „Бях тийнейджър, който ограбва гробове“ – хорър разказче в известното американско списание „Комик ревю“. След това излиза и първата му хорър история „Ледената врата“, която му дава възможност да стане част от гилдията на младите писатели. Тези два разказа му спечелват Стипендията за млади и талантливи автори, която американското правителство отпуска на талантливи тийнейджъри, които се готвят да стават писатели.

mag-04King-t_CA0-jumbo

След като печели редовна стипендия и разбира, че това са му паричките, с които ще се издържа, Краля кандидатства и успешно е приет в Университета на Мейн. Дипломира се като бакалавър по английска филология през 1970 година. Това е най-важната и може би най-щастливата година в живота на Краля. Малко след като си взема дипломата Кинг се жени за състудентката си – Табита Спрас, а няколко месеца по-късно се ражда дъщеря им – Наоми Рейчъл. Въпреки че името му почва да става разпознаваемо в гилдията Стивън все още е принуден да работи на няколко места за да издържа семейството си – чистач, портиер, шофьор, хамалин…но пробивът на Гения тепърва предстои.

Stephen-King-working

След като се дипломира Кралят се опитва да си намери работа като учител по английски, но без успех. Ето защо започва да пише кратки истории за сборници и вестници, с чиято помощ припечелва хонорари, с които да закърпи семейния бюджет. Един от тези разкази „Салът“ (1982) попада в популярното мъжко списание Адам буквално спасява Кинг от затвор, защото с парите от него Краля плаща глобата си след като е задържан за събаряне на пътни знаци. След неприятният инцидент Стивън успява най-сетне да си намери работа като учител в родния си щат. 1973 година е особена успешна за Кинг, защото това излиза неговата четвърта хорър новела – „Кери“. Това е и първата му официално публикувана книга. По-късно Кралят признава, че заслугата за Кери не е негова, а на жена му. В началото Кинг изобщо не е възнамерявал да публикува тази книга, но Табита е настояла той да го направи тъй като много я е харесала. Зловещата история за момичето, което владее телекинеза се харесва на читателите и така започва възходът на Краля. Две години по-късно идва следващият шедьовър – неповторимият „Сейлъмс Лот“. Вампирите винаги са били слабост на феновете, но Кралят успява да пресъздаде тяхната особена роля в жанра по такъв начин, който съчетава загадъчната окраска на немъртвите екземпляри с класическата атмосфера на хорър мистериите. Самият той признава, че тази книга заема специално място в сърцето му.

Salemslothardcover

След смъртта на майка си Кинг и семейството му напускат Мейн. Те се заселват в Боулдър, Колорадо, където през 1977 година Кралят пише „Сиянието“ – нов връх в неговата кариера, който по-късно ще го срещне с друг велик гений – Джак Никълсън. Тъгата по родното място кара Кинг да се върне в Мейн и на следващата година той получава вдъхновение за нова история, която озаглавява „Сблъсък“. Именно тази книга разбива всякакви митове затова, че Стивън Кинг е студен атеист и мрази вярващите хора – спекулации, които неговите опоненти умело подклаждат от завист. Апокалиптичният сценарий, описан от автора в тази гениална история е доста актуален и до ден днешен. А през това време семейният живот кипи – Краля вече има три деца. Твърдо решен да си почине от писането Стивън кандидатства за работа в Университета в Мейн, където в продължение на година преподава творческо писане. 1982 година е повратна точка в кариерата на великия гений на хоръра. Той публикува сборника си „Особени сезони“, където помества четири разкази. Това се оказва най-големият удар за него до този момент и Краля приема това като знак, че трябва да се върне към писането. Особено популярен в сборника е разказът „Прилежен ученик“, който разказва за зловещата съдба на младеж, който попада в плен на фашистките идеологии.

It-novel

Но най-големият удар в кариерата на Краля идва през 1986 година, когато излиза книгата му „То“. Безмислено е да говорим за това какъв огромен принос има това произведение за историята на жанра. „То“ се превръща във вдъхновение не само за писатели, но и за много хора, които ясно забелязват посланието на Кинг – че децата са онези, в които лежи бъдещето и че единствено те са достатъчно чисти и непокварени за да победят злото в този свят. „То“ се превръща не само в бестселър в САЩ, но смело можем да кажем и в бестселър на десетилетието. Същата година Кинг официално приема да напише увода на няколко комикса по Батман – неговият любим супергерой. В следващите няколко години Кинг пише още няколко книги, включително „Мизъри“, но никоя от тях не е на нивото на „То“. През преломната 1989 година Кралят издава нов бестселър – „Тъмната половина“, а в началото на 90-те излизат третата част от поредицата „Тъмната кула“ и „Неизживени спомени“ – книги, които са добре познати на фентъзи феновете. Новото хилядолетие носи множество екранизации по неговите книги. А сред най-хубавите му книги от новото хилядолетие се открояват книгите по поредицата от „Тъмната кула“, „Капан за сънища“, „Безсъние“, „Под Купола“, „Д-р Сън“. През 2019 година излезе неговата книга „Институтът“, а за 2021 година Кралят планира новата си история „По-късно“, която разказва историята на Джейми Конклин – едно необикновено дете, със също толкова необикновена дарба – да вижда онова, което другите не могат да видят. Тази дарба разбира се, може да бъде както благословение, така и проклятие.

later-641x1024

Много още може да бъде казано за това кой е Кралят и какви са неговите постижения. Но ние, неговите фенове знаем, че произведенията на един автор се оценяват от неговите фенове. Защото една книга е за това – за да се чете. Аз имам своята любима история от творчеството на Краля. А коя е вашата? :)))

Представен от Искрен Иванов

Оставете отговор