Старогръцки митове и легенди

greek myths pietska

Мине се не мине време и ми се дощява да се върна към любимите истории от детството ми – старогръцките митове и легенди. Идеална книга за тази цел е антологията по темата, дело на чешкия автор Едуард Петишка. Като малък бях чел от него много качествен сборник за преданията на египтяните, като бях сигурен, че и тази колекция ще му е много добра. Не сбърках.

Петишка започва прегледа си от създаването на човека от Прометей, като хората са на фокус и в цялата му книга. Той ни въвежда в света на древна Елада с историите на трагични фигури като Фаетон и Орфей, представя ни лукави злодеи като Тантал и Сизиф, разказва ужасяващи истории като тази на Ниоба. Но, разбира се, най-интересни са епичните повествования на най-великите измежду героите – Херакъл, Персей, Тезей, Язон, както и преразказите на “Илиада” и “Одисея”, в които авторът е съумял да събере в неголям обем най-същественото, като запази и тръпката от тези сюжети. Аз лично много харесах и епилогът на книгата, пренасящ читателя във вълшебния свят, измислен от древните гърци.

Като цяло много автори са опитвали да разказват гръцките митове и немалка част от тях са го правили сполучливо – като започнем от пишещите за родината си Александра Делта-Пападопулу и Д.В. Акритас, минем през безспорния авторитет професор Николай Кун и стигнем до съвременния “разказвач на боговете” Рик Риърдън. С тази книга Едуард Петишка достойно се нарежда до тях, като тя е идеална както за млад читател, искащ да се запознае с някои от най-красивите легенди в световната история, така и за пораснал човек, който иска да си ги припомни и отново да се върне в спомените от детството и юношеството си.

Ревю на д-р Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор