Среднощният дворец

midnight castle

“Среднощният дворец” е вторият юношески роман от испанския писател Карлос Руис Сафон. Сюжетът му ме подмами с това, че се развива в Калкута, любим мой декор от класическия хорър “Песента на Кали”. Тази книга не е чак толкова добра, но задържа високото ниво на Сафон от “Принцът на мъглата”.

Посред нощ малко момче бива оставено в сиропиталище от стара жена, която твърди, че по дирите му идва убиец. Малко по-късно при директорът на дома за бездомни деца идва и самият злодей – елегантен, учтив мъж, в който обаче личи неприкрита заплаха. Все пак той не намира детето, но се зарича, че ще се върне за пълнолетието му. Години по-късно, Бен е млад мъж, член на тайно общество, което си е направил с другите сираци, с които са се клели винаги да си помагат. Това обещание обаче ще бъде изпитано, тъй като в навечерието на пълнолетието си, Бен ще трябва да се изправи срещу тайнствения човек, от който е бил скрит години наред…

Книгата е увлекателно написана и много добре преведена от колегата Светла Христова, нещо, което е донякъде характерно за изданията на “Изток-Запад”. Историята е интересна и завладяваща, като добро впечатление ми направиха както главния самоуверен и чаровен герой Бен, така и злодея Джавахал, макар обратът със самоличността му да е утвърден до такава степен като тропа, че се счита за клише. Свръхестествените обяснения бяха малко объркани, както и технологичните джаджи на злодея, създали капан за наивници като от компютърна игра, но сладкодумния изказ на Сафон носят читателя по страниците дори когато не е много ясно какво точно се случва. Финалната конфронтация е наистина отлично разгърната, но имайте едно наум – и тази книга има горчиво-сладък финал, явно запазена марка на автора, който колегата от клуб “Лазарус” Денис Метев сполучливо нарече “майстор на красивата тъга”.

Като цяло силна книга от автор, с който се радвам, че наваксвам, без обаче да ми стане любима. Ще прочета и останалите му творби или поне тези за юноши, тъй като обичам да чета за млади хора.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор