Сребърната маска (Магистериум #4)

silver mask BG

“Сребърната маска” е четвъртата книга от поредицата “Магистериум” на Холи Блек и Касандра Клеър, фентъзи, написано в духа на класиката “Хари Потър” от Дж. К. Роулинг. Аз имах удоволствието да я преведа още през лятото, но реших да запазя впечатленията си за излизането на романа у нас, което ще стане факт утре.

Аарън Стюарт, обичаният герой в света на маговете, е мъртъв, а главният обвиняем за смъртта му е Калъм Хънт, момчето, в което, както вече всички знаят, живее духа на Константин Мадън, лудия Враг на Смъртта. Сега Калъм е затворен в Паноптикона, страховития затвор за магове, измъчван от съмнения, че всичките му приятели и близки го мразят, а истинският убиец на Аарън, коварният Алекс Страйк, ще окаже ненаказан. Когато спасението най-после идва, то не носи удоволствие на Калъм. Младият маг бива измъкнат от затвора благодарение на приятелите си Джаспър и Тамара, както и на Анастасия, майката на Константин. Единственото място, където може да намери убежище обаче е домът на Майстор Джоузеф, тласнал Константин по пътя на безумието. Джоузеф не се е отказал от маниакалната си амбиция да открие тайната към вечен живот и възкресението на мъртвите, като очевидно не вярва, че Алекс може да свърши тази работа, поради което разчита Калъм да му помогне. В началото момчето не иска да има нищо общо с него. Но тогава Джоузеф му предлага върховното изкушение – да съживи най-добрият си приятел Аарън и с това да поправи всичко. И така, както е станало някога и с Константин, Калъм ще направи непростимото, за да срещне съдбата си…

silver mask UK

Бързам да кажа, че по лични мои впечатления, “Сребърната маска” от Холи Блек и Касандра Клеър е най-добрата книга, която съм превеждал от “Домът на Хадес” на Риърдън насам. В тази книга, струва ми се, Клеър най-после постига отколешната си мечта от времената, когато е писала фенфикове за Драко Малфой, като достига нивото на Дж.К. Роулинг. “Сребърната маска” е абсолютно върхова книга с кастинг от симпатични, но човешки герои, които правят грешки, а понякога и грехове. Тя също е многопластова книга, като освен приключенския елемент около Калъм имаме тънка и ненатрапчива романтична нишка, много въздействаща драма и изненадващ хорър елемент, свързан с въпроса около викането на мъртвите към живот. В заключителните страници Клеър и Блек предлагат и добър екшън на читателите, както и обещание за вълнуваща финална книга от поредицата. Влиянието на “Хари Потър”, а донякъде и на “Железният алхимик” върху тази история се долавя, но въпреки това “Магистериум” вече може гордо да се изправи като поредица, която заслужава внимание към самата нея, а не просто като част от книгите, появили се след потърманията. Догодина очакваме завършекът на историята!

silver mask

Оставете отговор