Спирит

spirit poster

Когато Петя Иванова от фентъзи клуб “Цитаделата” ми каза, че има анимационен филм, равностоен като красота и визия на оригиналния “Цар Лъв”, не повярвах и помислих, че е пресилено. Оказа се обаче, че тя е била права и този филм е любимият й “Спирит”, затова й посвещавам ревюто и благодаря на препоръката.

Във времената, когато над прериите на Америка надвисва сянката на колонизацията се ражда жребец, красив, дързък и свободолюбив. Спирит е водачът на своето стадо мустанги, способен да ги защити от всяка заплаха, дори от пума. Когато обаче в земите му навлизат непознати двукраки същества, той отива да разузнае и така попада в плена на човека. Ала напразно бледоликите завоеватели опитват да пречупят и обяздят жребеца – той отказва да се предаде, а духът му остава непримирим. А когато в лагера на американските войници попада пленен индианец, жребецът ще намери съюзник, с който да извоюва свободата…

spirit-stallion

Филмът е Ф-Е-Н-О-М-Е-Н-А-Л-Е-Н. Анимацията е красива и завладяваща, един от последните примери на красивата естетика, която господстваше по кината през 90-те. Историята е застрогваща, искрена и стопляща душата, а Спирит е изумително хубав и застава редом до лъвовете Симба и Кимба в класацията ми за най-страхотни анимирани животинки в света. Както приятелството му със смелия индианец, така и любовта му с неговата кобилка са прекрасни, а конфликтът от онези времена е пресъздаден честно, но без да е излишно жесток и с надежда за помирение. Саундтракът е великолепен и песните са изключително вдъхновяващи, а понеже гледах филма на български, трябва специално да похваля работата на нашите актьори. По принцип от рисуваните филми, които гледах напоследък, се убедих в качествата им, но в “Спирит” видях наистина ювелирна работа – не остъпват по нищо на чужденците.

В крайна сметка това е филм, който спира дъха и сгрява сърцето – заслужава всички хвалби, за които може да се сетите. Ако не сте го гледали досега, поправете тази грешка – струва си!

Ревю на Александър Драганов,
посветено на Петя Иванова

Тагове:  

Оставете отговор