Спайдър-мен

Spider-Man The Animated Series 90's Spidey Webslinging

Спайдър-мен е супергерой от комиксите на “Марвел”, който се явява още в поредица от анимационни сериали, както и в седем пълнометражни игрални филма, в шест от които е главен герой. В исторически план, той е най-популярният герой на компанията и един от тримата най-известни на всички времена (заедно с Батман и Супермен).

Спайдър-мен е името на Питър Паркър, гимназист, който живее със своята леля Мей. Популярен мотив в историята за него е, че той губи чичо си Бен при инцидент, за който носи косвена вина. Именно това го мотивира да приеме, че с голямата сила, която има, идва и голяма отговорност. Питър получава свръхестествените си сили след като бива ухапан от радиоактивен паяк. Така той става неестествено гъвкав, ловък, пъргав, свръхсетивен и изключително силен, способен да повдига предмети, които далеч превишават собственото му тегло.

spidey flip

 

Първоначално Питър смята да използва силите си на Спайдър-мен в състезания по кеч, но след смъртта на чичо си Бен решава да пази улиците на Ню Йорк от престъпници. Това го изправя срещу криминалния бос Уилсън Фиск (Кинг Пин), както и срещу злонамерени хора със свръхестествени способности или майстори на развита технология, които я използват за користни цели. Някои от най-сериозните му противници са Зеления гоблин, полудял учен със суперсили и арсенал “по-голям от този на някои държави” (както Питър казва по адрес на креатурата му Хобгоблин в анимационния сериал от 90-те), Док Ок, киборг с огромни метални пипала, както и Венъм, извънземна паразитна форма на живот, която обсебва гостоприемника си и го превръща в могъщо чудовище. Първоначално самият Спайдър-мен е жертва на този паразит, като става още по-силен, но на цената на сериозни изкривявания в характера, но по-късно извънземното обсебва Еди Брок и така създава могъщия злодей Венъм. В по-късни истории паразитът се прехвърля и на други хора, като създава и друго, още по-непобедимо изчадие, Карнидж.

spidey vs venom

Успехите на Спайдър-мен привличат вниманието на други супергерои от неговата вселена, като той става част от отбора на Отмъстителите, приятел е с Х-Мен и има сложни взаимоотношения с Дедпул. В някои комикси и други персонажи използват костюма на Спайдър-мен, като например Майлс Моралес.

spideys

 

Спайдър-мен е измислен през 60-те години на миналия век, като почти веднага след появята му в комиксите се пренася и на малкия екран. В България обаче той придобива популярност в края на 90-те, когато “Нова Телевизия” за пръв път излъчва анимационния сериал на Fox Kids, който по-късно бива повторен и по bTV. През ХХІ век обаче Спайдър-мен става герой на поредица от игрални филми, които го правят суперзвезда. Първият от тях излиза през 2002-ра година и дело на режисьора Сам Рейми, който до този момент е известен предимно със своите филми на ужаса. Рейми взима решението да представи Паркър като неудачник на база на комиксите от 60-те години, с които е израснал. За ролята е нает Тоби Магуайър, но критиката и публиката приемат добре филма, който става първия в историята, спечелил над 100 милиона долара при премиерния си уикенд. Магуайър прави две продължения, като след битката си със Зеления гоблин в първата част се изправя срещу Док Ок във втората и Венъм в третия филм. Отделно от това, поддържащи роли получават сина на Зеления гоблин, както и Пясъчния човек.

Spider-Man-Andrew-Garfield-Tom-Holland-and-Tobey-Maguire

След края на трилогията с Рейми, “Марвел” започват да изграждат отделна киновселена за своите герои, но “Сони”, закупили правата отпреди, не преотстъпват Паркър на компанията “Дисни”, придобила комиксовия гигант преди това, а започват нова поредица, като този път в главната роля е Андрю Гарфилд. Първият филм, в който злодей е Човека-гущер, се приема много добре, ала вторият, в който антагонисти са Електро и сина на Зеления гоблин, се проваля. Така “Сони” най-после решават да работят съвместно с “Марвел” и Спайдър-мен става част от вселената на Отмъстителите. Големият губещ от това е Анди Гарфилд, който бива заменен от Том Холанд, а Спайдър-мен получава нова история, в която взима участие във Войната на героите, а по-късно е напътстван от Железния човек, докато се мъчи да разкрие мрежа за продажби на незаконни оръжия, направени с извънземна техника от крилат суперзлодей на име Лешояда. Според повечето критици и фенове, Том Холанд е най-добре подготвеният актьор за ролята на Спайдър-мен и се справя отлично.

spidey and iron man

Общо за света досега, филмите, в които Спайди е главен герой са спечелили над четири милиарда долара приходи, като ако се добави “Войната на героите”, цифрата става над пет милиарда. Това го прави един от най-успешните супергерои в историята на киното и потвърждава популярността му от многобройните комикси и анимационни сериали, които излизат и до днес. Причините за успеха на Спайди са много, но една от основните е, че за разлика от по-зрелите Батман и Супермен, той е на възраст, близка с тази на читателите си, което ги кара да се идентифицират с него, а битките му със свръхестествени същества се съчетават с юношеските му проблеми, които той посреща почти винаги с язвителното си чувство за хумор. Тази комбинация се съчетава от визуално запомнящ се дизайн на костюма, както и наистина атрактивни суперсили и така имаме наистина запомнящ се герой, станал любим на милиони, а може би и милиарди читатели и зрители по цял свят.

spidey victorious

Лично за мен Спайдър-мен бе причината да открия “Марвел” и да възприема поредицата като най-малкото равностойна на DC. Сега, когато той официално е част от тяхната киновселена, разчитам, че ще продължа да му се радвам още дълги години 🙂

aw-tom-holland-andrew-garfield-spiderman-feature

Забележка: Благодарим на Кирил Диманов от “Супер Герои България” за забележките към оригиналната статия

spiderman-tomholland-andrewgarfield-217604-640x320 (1)

Оставете отговор