Спайдър-мен: Няма път към дома

spiderman epic

“Спайдър-мен: Няма път към дома” е третият филм от поредицата с Том Холанд в главната роля, но най-правилно би могло да се каже, че е осми за цялата сага, посветена на този герой и започната от вече класическия оригинал с Тоби Магуайър през 2002-ра година. Това е амбициозен проект на “Сони”, с който те доказаха, че макар и интегрирани в общата вселена за Отмъстителите на “Дисни” на практика нямат нужда от тях, за да разкажат невъзможно епична история.

Спайдър-мен е сразил злия Мистерио, но с последния си дъх неговият враг е разкрил самоличността му през целия свят – че той всъщност е колежанинът Питър Паркър. Сега героят живее под обсадата на медиите, преследван от властите и осъждан от ненадеждното обществено мнение, а неговото бъдеще, както и това на любимата му Ем Джей и най-добрия му приятел Нед изглежда съсипано. Питър иска да върне времето назад и отива на помощ при магьосника Доктор Стрейндж. Вълшебникът категорично отхвърля възможността отново да се пътува назад в историята, но предлага друго – да направи така, че всички да забравят за самоличността на Спайди. Но магията се обърква и вместо това започва да призовава ония, които го познават – включително и най-страховитите врагове на негови въплъщения от паралелни светове…

spidey record breaking

Предните два филма за Холанд страдаха от това, че героят е твърде ограничен в споделената вселена на “Марвел” и всевъзможните изисквания на Кевин Фeйги и “Дисни”. Тук “Сони” изглежда са си извоювали правото да са с развързани ръце, като вкарват всички култови образи от предишните части, които са по-готини отвсякога. Нерешените сюжетни линии от предните поредици за героя получават своя достоен завършек, а старите лоши са показани когато трябва забавно, а ако се налага и заплашително. Най-впечатляваща е играта на актьора, изпълняващ ролята на най-страшния и голям враг на Спайдър-мен от всички вселени, пресъздавайки неговата двойнственост на доктор Джекил и мистър Хайд, светла и тъмна страна, ези и падащо със страшна сила тура. Том Холанд израства много затова си изпълнение и в ключовите моменти от филма показва, че е наистина достоен Спайдър-мен, а старите любимци получават може би най-готините си роли досега, Нед е по-печен отвсякога, а Зендая е ослепително красива и чаровна. Не е за пренебрегване и Бенедикт Къмбербач в ролята на майстора магьосник, а всички тези актьори, някои от които умишлено не споменавам, но сигурно вече се досещате за имената им, са раздвижвани от мащабен сценарий, изобразен с блестящи спецефекти. Но трябва да имате предвид, че филмът има и изключително тъжен, съкрушителен момент. За някои хора той сигурно идва в повече, но за мен това бе начинът поредицата на този Спайдър-мен и героят в нея да бъдат взети насериозно. Финалът е горчиво сладък, с отворена вратичка за още продължения, но и сам по себе си чудесен завършек на едно невероятно приключение, продължило вече толкова много години и филми – брилянтният епос, от който коледния сезон на 2021-ва година имаше нужда. Подарете си го за празниците – заслужава си.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор