Соло: История от междузвездни войни

solo

Хан Соло винаги е бил от онези образи, които правят Междузвездни войни по-жива и по-емоционална сага. Легендарното изпълнение на Харисън Форд остави трайна диря в киното, с което превърна Хан в любимец на мнозина фенове. Тази година на големия екран излезе филм, за който никой до този момент не се беше сещал като концепция – история, която да разкаже малко повече за живота на този герой от сагата. И трябва да кажа, че останах приятно изненадан от нея.

29-han-solo-movie.w710.h473_620x0

Действието на филма се развива след Епизод III “Отмъщението на ситите“. Началото на филма ни отвежда на планетата Корелия – отдалечен свят, който де юре се намира под властта на Империята, но де факто се управлява от влиятелни престъпни фамилии, които са въвели безпощадна система. Корелианците са принудени да изкарват прехраната си чрез кражби и други престъпления, плячката от които отива директно в джоба на хищните олигарси (познато, нали?). В един такъв мрачен свят мечтата на все корелианец е да си купи свой кораб и да се махне от планетата. Но никой не може да го направи…защото няма такива пари. Пътуването в Галактиката е удоволствие, достъпно само за фамилиите. Сред жителите на планетата са Хан и Кийра – сираци, които са принудени да крадат за да преживяват. Един ден обаче те правят сериозен удар – успяват да се доберат до цилиндър, съдържащ коаксиум – суровина, нужна за производството на горивото, което използват имперските звездни разрушители. Двамата решават да не предават придобивката си на бандите, а да си купят кораб и да избягат. Само че престъпниците ги погват и двамата са принудени да бягат чак до границата. Въпреки че успяват да преминат успешно в последния момент Кийра е отвлечена и Хан е принуден да напусне Корелия без нея. За да оцелее младият пилот се записва в Имперската академия, с което започва неговата история…

qira-solo-facts-pic

Актьорите се справиха чудесно с ролите си. Алън Ерънрайк влиза в главната роля – на Хан Соло. Това е първата голяма роля на младия американски актьор, с която той се справи наистина чудесно. Момчето игра с душа и сърце и даде всичко от себе си за да влезе в образа на Соло. По същия начин стоят нещата и с главната женска роля, която режисьорът Рон Хауърд е реши да повери на Емилия Кларк, добре позната ни от „Терминатор: Генезис“ (Сара Конър) и сериала „Игра на Тронове“ (Денерис Таргериън). Емилия по нищо не отстъпваше на Алън, влизайки чудесно в ролята на Кийра – сложен образ с ключово значение за живота на Соло. Главният злодей също не беше за подценяване. Пол Бретъни, познат ни още като Вижън („Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, „Капитан Америка: Гражданска война“,  „Отмъстителите: Война без край“) изигра антагониста Драйдън Вос – личеше си, че го прави с удоволствие.

Dryden_Vos_Empire_Magazine

В заключение мога да кажа, че „Соло: История от Междузвездни войни“ е един от пробивите на Дисни, които балансират недоволството на феновете от предишните им продукции. Поне по мое мнение филмът наистина си заслужава и ще ви зарадва с многото екшън сцени, ефекти и неповторимите мотиви на Джон Уилямс. Затова – приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор