Собок

QrbkQ_4f

Уважаеми фенове на Цитаделата, добре дошли отново в рубриката Азиатско Каре. Днес ще отпътуваме към Южна Корея, защото имам удоволствието да ви представя сравнително новия научно-фантастичен филм Собок, който обиколи азиатските кина миналата година. Дело на младия режисьор-дебютант Лий Йонг-Джу, тази продукция повдига една дилема, който сме виждали в много филми – заслужава ли човечеството да живее вечно? Хубаво е, че корейците са направили такова филмче тъй като в последните години този въпрос става все по-актуален.

seo-bok-1618308405

Нощ в Сеул. Д-р Карл Андерсън, световноизвестен ученик по генетика пише своята нова (и последна) статия, посветена на клонирането. Внезапно, механичен звук от дрон прекъсва работата му и след секунда къщата на Андерсън избухва в пламъци. На следващият ден главен комисар Ан – ръководител на корейското разузнаване се среща с представители на американското правителство. По време на срещата Ан разбира, че САЩ и Южна Корея са провели таен експеримент, целящ създаването на клонинг, чиито кости да генерират ДНК, което не старее. Съществото носи името Собок и се охранява в секретната лаборатория под Жълто море. Въпреки успеха на експеримента обаче се появяват и странични ефекти – Собок придобива неимоверно силна телекинеза, с която може да манипулира земния релеф, да помита цели армии, но…и да лекува неизлечими заболявания. Ето защо корейците решават да го преместят в друг, още по-сигурен бункер и така Ан получава нареждане да намери най-добрият екип, който да осъществи операцията. В крайна сметка Ан се свързва с един от най-добрите си служители – Мин Геон, който от месеци е в пенсия, защото страда от рак на мозъка. И така Мин получава предложение – да помогне в опасната мисия и да получи лечение, или да умре от болестта, която го прояжда. Приемайки тази нелека задача, умиращият герой се оказва в центъра на опасна интрига, която рискува да затрие нашата планета.

MV5BZjA2ODhlZjItMzY0YS00YWE1LWI5YWQtNjIwYTE5NDJmYjE4XkEyXkFqcGdeQXVyNjEyMzc1NDg@._V1_

Собок много напомня на философските продукции от миналия век, в които американците влагаха културните си послания за светло бъдеще, в което науката ще направи живота ни по-добър. Тези прогнози не се оказаха съвсем точни предвид, че продължаваме да харчим в пъти повече за оръжие, отколкото за лекарства и медицина. И все пак, в този филм тези мотиви са много умело преплетени с нашия жанр за да напомнят, че хората не са и не бива да се правят на богове, защото последиците са зловещи. Поучителна е и политическата игра в сюжета – как две правителства се опитват да използват един смъртноболен човек за да постигнат целите си, но когато всичко се прецаква виновен излиза той. Хубаво е, че в ролята на главния герой – Мин Геон – влиза корейската кинолегенда Гон-Йо, когото познаваме от Влак до Бюзан, Игра на Калмари и Якудзъ. Той има и осанката и излъчването за да изиграе една такава роля. Но най-страшното, което зрителят усеща накрая е, че всеки един от нас може да стане заложник в такава игра. Затова понякога си струва да се запитаме – наистина ли можем да вярваме на тези, които ни убеждават, че могат да ни помогнат и кое е по-лошо от търговията със здравето и живота на хората?

Ревю на доц. Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор