Снежната кралица

snow queen info

“Снежната кралица” е може би най-известната приказка на гениалния датски писател Ханс Кристиан Андерсен. Изданията й на книжния пазар у нас са многобройни, като на последния Панаир на книгата избрах това отпреди няколко години на “Инфодар”.

Преди много време дяволът създал огледало, изкривяващо възприятията на хората. Огледалото се счупило, но парченца от него попаднали в окото и сърцето на малкото момче Кай и от очарователно дете той се превърнал в лош другар на милата Герда, негова приятелка от детинство. Един ден обаче шегите му го отвели в обятията на Снежната кралица, отнесла го безкрайно далеч. И единствената, която можела да го спаси, била Герда…

Когато бях малък това беше любимата ми приказка на Андерсен, разказвач с изключително умение, може би най-великият, писал някога за деца. Оказа се обаче, че съм попаднал на съкратена версия и чак сега, на стари години, успях да се насладя на пълната. Това е вълнуваща и красива история за приключения и чиста, детска обич, способна да победи дори най-силната магия. Изданието, на което попаднах е прекрасно издадено от “Инфодар”, с великолепни илюстрации от Кристиан Бирмингам, хващащи студената красота на антагонистката в историята, похвала заслужава и чудесният превод на д-р Стефан Недков.

“Снежната кралица” на Андерсен е една от вечните приказки в световната литература, чието влияние се вижда и във фентъзи класиката “Лъвът, вещицата и дрешникът” на К.С. Луис. И сама по себе си обаче тази история си струва и е идеален подарък за Коледа.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор