Скърдж

scourge tf

Скърдж е отрицателен герой от поредицата “Трансформърс”, появил се за пръв път на голям екран във “Възходът на зверовете”, седмия филм за роботите под прикритие, в който той изигра ролята на основен антагонист и главен довереник на злия бог Уникрон.

Първата появата на Скърдж е в пълнометражната анимация от 1986-та година, където той бива създаден от Уникрон, грамаден трансформър планетояд, като слуга на Галватрон. В новия филм от поредицата Скърдж директно е поставен като предводител на терорконите, роботи, които служат на Уникрон, наричан “най-мрачния бог в историята на нашия вид” от Оптимус Праймъл. Той е изключителен воин, но също така и много жесток, способен в битка 1:1 да побеждава такива противници, каквито са оригиналния Оптимус Прайм и Бъмбълби.

scourge rising

Скърдж носи основна вина за унищожението, връхлетяло планетата на максималите – трансформъри, превръщащи се в животни. Той убива предводителя им Ейплинк, а след това напътства Уникрон към планетата, така че тя да бъде погълната. Скърдж обаче не успява да се сдобие с безценен ключ, който може да осигури на господаря му достъп до всички планети, изпълнени с живот във вселената. Години по-късно обаче този ключ е активиран на планетата Земя и Скърдж веднага долита дотам заедно със слугите си. Срещу него се изправят Аутоботите, но първата им среща с него е опустошителна за тях – Скърдж побеждава Оптимус Прайм, като подигравателно описва изумлението му с думите, че е удоволствие да видиш изненадата на някой, срещнал по-висша форма на живот, а после ранява смъртоносно и Бъмбълби. От този момент нататък между Скърдж и Оптимус се разпалва изключителна омраза, макар по-късно Бъмбълби да бива възстановен.

dark lord scourge

Скърдж успява да се сдобие в ключа и извиква господаря си Уникрон на Земята, така че тя да бъде погълната. По пътя към тази цел той ранява смъртоносно Еърейзър, максималът птица, която полудява и напада приятелите си заради покварата му. Заради всички това Прайм и Праймъл се съюзяват и заедно атакуват Скърдж, като ключов за провала му е аутоботът Мираж. За това трансформърът, превръщащ се в “Порше” едва не заплаща с живота си, тъй като Скърдж ранява тежко и него. Мираж обаче дава силите си на мъжът от човешката раса Ноа, който заедно с приятелката си Елена успява да бъгне процеса при призоваването на Уникрон и да спаси Земята. Скърдж пък заплаща за греховете си при повторна среща с Оптимус Прайм. Този път лидерът на Аутоботите не му прощава и отнема живота му в брутална схватка без никаква милост.

Скърдж е антагонист от класическия тип за поредицата “Трансформърс”, злодей, изпълняващ заповедите на по-висша мрачна сила, по същия начин, по който Мегатрон служеше на падналия, а Локдаун на т.нар. “Създатели”, всъщност Кинтеса, която после прие и Мегатрон за свой служител. Интересно е, че Кинтеса предупреди Оптимус за Уникрон, който във времената на Последния рицар се беше слял със Земята – може би точно заради осуетените планове на Скърдж във “Възходът на зверовете”.  Именно от Мегатрон знаем, че не всякога злодеите в “Трансформърс” умират окончателно, така че ще е интересно да се види дали някой ден Скърдж няма да се върне в сагата.

scourge tf7

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор