Скъпоценни камъни

Представени от Ивета Станиславова

rubyrot

От много време исках да прочета „книгите с роклите“, както ги нарича мъжът ми. Купих първата поне един Панаир на книгата назад, но така и не я почвах – не знам защо. Наскоро се сдобих с втората и третата и реших най-накрая да дам шанс на поредицата.

Става дума за поредицата „Скъпоценни камъни“ на немската писателка Керстин Гир (случайно разбрах, че авторката е от Германия по средата на третата и съм приятно изненадана). Трите книги на Български се издават от издателство Ибис със заглавия „Рубинено червено“, „Сапфирено синьо“ и „Смарагдово зелено“ и аз съм много доволна, че ги имам в библиотеката си – много приятни книги, пък и красиви.

Историята се развива в днешен Лондон. Гуендолин е на 16 години и след загубата на баща си се налага заедно с майка си, брат и сестра си да се преместят в семейното имение. В огромната къща те живеят заедно с пра-леля си, леля си, шестнадесет годишната си братовчедка Шарлот и Лейди Ариста – властната матрона на рода – бабата. Всичко щеше да е съвсем обикновено ако в рода им по женска линия не се предаваше гена за пътуване във времето. Семейството на Гуендолин е едно от най-старите в Англия и от векове е част от тайна организация, която контролира пътуването във времето. Сега е време последните двама от предречените 12 да довършат мисията и момичето е от рода на Гуендолин.

Организацията „Ложата на Граф Сен Жермен“ или Пазителите, е основана от най-известния пътуващ във времето от мъжка страна – самия граф. Функционира само за да затвори кръга от пътуващи и да открие най-голямата тайна на човечеството. Макар и да не са съвсем сигурни каква е тази тайна. Това ще се случи само когато всичките 12 имащи гена съберат кръвта си в един специален уред, с помощта на който пътуват контролирано във времето. Остава само последното момиче – Рубинът.

Всички очакват Рубинът да е Шарлот. Според предсказанията именно тя е тази която трябва да е носител на гена и да пътува във времето. Това е причината тя още от малка да бъде обучавана така че да може да пасне във всяка епоха от 15 век насам. Изучава усилено езици, музика, рисуване, фехтовка, езда и дори политика. Всичко това се прави за да може когато и където и да се озове Шарлот да не привлича негативно внимание.

sapphire-blue

От друга страна това е изключително далеч от Гуен. Тя и нейната най-добра приятелка Лесли запълват скучните часове в училище с подхилване с останалите тийнеджърки, закачане с момчетата и справяне с домашни. Цялата история с Шарлот и пътуването във времето им се струва интригуваща до толкова, че да запълват скучните часове с размишления къде би могла да попадне Шарлот и какво може да преживее там.

Сега всички очакват Шарлот да направи първия си неконтролиран скок във времето. След това Пазителите ще се погрижи за това тя да прескача в миналото безопасно и планирано и тя ще може да се заеме с предопределените й задължения.

Но през това време, най-неочаквано за всички и най-вече за Гуендолин, тя изведнъж попада някъде в края на 19 век. Уплашена и тотално неподготвена, точно преди да изпадне в паника, тя се връща в 21ви. Не съвсем сигурна какво се случва тя замълчава, с надеждата че това ще отмине. И така до същата вечер когато се събужда през нощта от неприятно чувство в стомаха, последвано веднага от появяване в спалнята на някаква невинна прислужничка – някъде през 18 век, може би. След третия неконтролиран скок, в учебен час, почти пред всички съученици, тя решава че е време да каже на майка си какво се случва.

След това Гуендолин попада в средата на водовъртеж от събития, лъжи и заговори. Заедно с момчето пътуващ Гидиън, трябва да довършат започнатото преди векове. Двамата трябва да посетят почти всички предишни пътуващи за да съберат кръвта им в резервния уред за пътуване във времето. Това се налага защото предишната двойка са отказали да се подчинят на организацията и са откраднали първия уред за контролирано пътуване във времето. Никой не може да ги намери защото двамата са откраднали уреда и с него са скочили във времето. Така си затварят възможността да се върнат във своето време, но и стават неоткриваеми за Пазителите.

Сега Гидиън и Гуендолин трябва да съберат повторно кръвта на пътуващите. Този път обаче не всеки се съгласява и разкриването на тайната изглежда неизпълнимо. А и липсват номер 10 и 11, които никой не знае къде да намери.

Пътуването във времето може да е много забавно, но е и изключително опасно. Двамата се изправят пред всевъзможни съперници и благодарение на това откриват сами себе си. Гуендолин не е подготвена за нищо и това е причината да допуска грешки, които струват скъпо на обвързаните с тайната. Гидиън уж трябва да й помага, но предпочита да работи сам и се опитва да я отблъсне по всякакъв начин. Сега тя трябва да докаже на себе си и всички останали, че може да се справи. На всякаква цена кръгът трябва да се затвори и тайната да бъде разкрита.

Поредицата се чете изключително бързо и леко. Достави ми истинско удоволствие и накрая наистина не исках да свършва. Типичната ърбан, young-adult литература. Има си всичко – романс, който не е дразнещ, вълнуващо пътуване във времето, битки с шпаги, задкулисни игри и отрова в чашите. И всичко това гарнирано с точното количество хумор. Определено поредицата ме грабна и сърдечно благодаря на Ибис, че ме запознаха с авторката. Със сигурност ще се оглеждам за още неща от нея.

Случи ми се да довършвам първата част по време на полет с майка ми. Тя като видя корицата ме застреля с „Ти пък от кога четеш чиклити?“. Опитах да обясня, че не е чиклит и резултата беше, че седмица и половина по-късно тя довършва третата книга и не ми ги връща защото и баща ми ги чете – те двамата ме научиха да чета фентъзи. Поуката  е: Тези книги Не са чиклит, макар и по корица да наподобяват, и са си съвсем подходящи както за момичета, така и за момчета. Така че четете!

emerald-green

Един коментар за Скъпоценни камъни

Оставете отговор