Скитника Кеншин

kenshin

“Скитника Кеншин” е игрален филм от 2012-та година и адаптация на манга, по която по-рано е имало направено и аниме. Бях попадал на него и преди време, но чак вчера седнах да го изгледам сериозно и останах повече от доволен – това е наистина епично кино, а точно такова ми се гледаше.

Със загубата на шинсенгумите, епохата на самураите е приключила и само в спомена на хората остава мълвата за убиеца Батосай – ненадминат воин, нямащ равен на себе си в боя с меч. Десетилетие по-късно Япония се модернизира с бурни темпове, но пороците от Запада не закъсняват и в страната процъфтява търговията с опиум. Безскрупулният бизнесмен Такеда Канрю разпространява Паяжината – дестилиран наркотик, който предизвиква изключително тежка зависимост. Полицията, ръководена от някогашния шинсенгуми Сайто Хажиме, е с вързани ръце срещу парите му, а и е заета с разрешаването на серия от брутални убийства, приписвани на Батосай. Младо момиче, което е наследило доджо, където преподава битки с мечове, се мъчи да намери касапина, който петни името на стила й. Когато обаче това става, от сигурна смърт я спасява само силата на мистериозен скитник, който решава да й помогне в борбата за оцеляване…

2012 kenshin

Впечатляващ и уникален филм, който си заслужава времетраенето от над два часа. Сценаристите са свършили майсторска работа, като изграждат амбициозен и плътен сюжет с множество персонажи и затова първият час от “Скитника Кеншин” се занимава с това да ги подреди по шахматната дъска, като това обаче става по такъв начин, че зрителят с интерес следи събитията. Търпението си заслужава, тъй като втората половина от филма цепи мрака като епика. Аз никога не съм виждал толкова страхотни битки с мечове, нито като хореография, нито като мащаб, нито като атмосфера. Героите в историята са страхотни, от самия скитник Кеншин до архизлодея на историята, мъж, който владее такива бойни изкуства, че напомня на магьосник. Актьорите са подбрани страхотно, като Такеру Сато по невероятен начин прави Кеншин едновременно забавен, уязвим, готин, а когато трябва страховит или тъжен. Койджи Кикава е истински демоничен злодей, а Териюки Кагава по уникален начин пресъздава с образа на Такеда поведението и държанието на една отрепка.

“Скитника Кеншин” е началото на трилогия, но първият филм е завършена история и сам по себе си шедьовър на азиатското кино. Ако сте пропуснали навремето като мен, не се колебайте – сваляйте и гледайте!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор