Скитника Кеншин: Началото

kenshin beginning

Не беше идеята да подновим рубриката “Азиатско каре” и ревютата на филми с хейтец, още повече по любими герой и поредица, но понякога няма как. 🙁 С голямо неудоволствие трябва да отбележа, че петият филм за Скитника Кеншин ми беше страховито скучен и го изгледах с превъртане, като наистина се надявам поредицата да приключи веднъж и завинаги.

Химура Батосай е човек с чиста душа, но и невероятно майсторство на бойните изкуства, което кара бунтовниците срещу тристагодишната власт на Шогуната да го направят свой убиец. Батосай убива сто човека за няколко месеца, но когато отнема живот на млад самурай, очаквал скорошна сватба с годеницата си, нещо в него се пречупва. В същото време най-силните бойци на Шогуната, легендарните шинсенгуми, решават да се справят с убиеца…

Rurouni_Kenshin_The_Beginning

“Началото” е прелюдие към основната трилогия, без което спокойно можехме да минем – понякога това, което се загатва и не се казва е по-силно. Въпреки това има достатъчно успешни образци в жанра, за да не може това да е оправдание. Филмът е тежка и изключително мудна драма, почти всичко се върти около моралните терзания на героя и любовта му с овдовялата преди сватбата си годеница на убития самурай, а какъв е краят на всичко това знаем от предишните филми. Нито една от битките не е направена както в оригиналната трилогия или дори не дотам успешната четвърта част, сериозно отстъпление има и в музикалното оформление.

В заключение ще повторя позицията си за “Краят”, излязъл по-рано тази година – оригиналните три филма са перфектната история, в която си има всичко. Тези нови части са ненужни и не обогатяват с нищо, просто са поредния опит да се изцеди някоя йена от една успешна поредица. И ако очаквам такова нещо от “Дисни”, “Уорнър” и другите хищни паразити в Холивуд, то от любимите си японци определено не мога да го приема. И да има следващи филми, ще съм пас.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор