Скитника Кеншин: Краят на легендата

kenshin 3

Трилогията за Скитника Кеншин стига величествения си завършек в “Краят на легендата”, епохален филм, който се превърна в един от любимите ми финали на всички времена и затвърди любовта ми към мечоносците.

Големият пожар в Киото е бил предотвратен, но и това е било част от плана на Макото Шишио, маниакалният военачалник, решен да върне Япония назад в миналото, към войните от периода Бакумацу. Сега огромният му боен кораб се насочва към Токио, а оръдията му, насочени към японската столица, поставят правителството в шах. За да отърват кожата си, министрите решават да се подчинят на мрачния владетел и издават заповед, според която Химура Батосай, днес известен като Скитника Кеншин, трябва да бъде заловен и екзекутиран за убийствата, извършвани от него по време на войната. Самият Кеншин е оцелял на косъм благодарение на стария си учител и сега го моли да му преподаде последната и най-върхова техника от фехтовалния стил на Високите Небеса. Наставникът му дава съгласие, но под условие – Кеншин трябва да открие причините за слабостта, довела до загубата му от Соджиро, в противен случай няма да има шанс нито срещу него, нито срещу извратения му господар…

kenshin part 3

“Краят на легендата” е абсолютно върхово постижение на епичното повествование в киното, забележителна, зашеметяваща история за по-големи от живота герои, принудени, ако мога да цитирам класификацията на древногръцкия поет Хезиод, да живеят в съвременната желязна епоха на сивотата. Такеру Сато за пореден път прави уникално изпълнение на своя боец, пресъздавайки само с поглед огромната душевна борба, през която минава, а именно да спре да мрази себе си. Йосуке Егучи дава невероятна харизма на легендарния Сайто Хажиме, а Рьоносуке Камики къса сърцето с трагичната роля на Соджиро. Над всички обаче е може би Тацуя Фудживара, макар и скрит зад бинтовените и грима, пресъздаващ изгарянията на Шишио, той по великолепен начин изиграва трагедията на великия воин, жертван от апаратчици, за да се превърне в демон на ада.

kenshin legend ends

Цялата драма е намира своята експресия в лицето на върхови сражения, като “Скитника Кеншин” е една от малкото продукции, в която и масовите схватки, и епичните дуели са на уникално високо ниво, лично аз намирам последния сблъсък с Шишио за най-добрата битка с мечове, правена някога, по-добра дори от двубоите на джедаи и сити в “Междузвездни войни”. Музиката е подбрана чудесно и преплита магията на Далечния изток с динамиката на съвремието, а сценарият е постлан точно както подобава за героическо сказание, като следва Пътуването на Героя внимателно и подрежда сюжета по такъв начин, че кулминацията да изригне като вулкан.

След “Краят на легендата” мога да кажа, че “Скитника Кеншин” лично за мен се нарежда в класацията за една от най-великите филмови трилогии, правени някога, заедно с оригиналните “Междузвездни войни”, “Властелинът на пръстените” и “Черният рицар”, феноменално приключение от историята на най-любимата ми световна империя – Япония, Страната на изгряващото слънце.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор