Скитника Кеншин: Големият пожар в Киото

kyoto inferno

“Големият пожар в Киото” е вторият филм от трилогията “Скитника Кеншин”, адаптация по манга, която се счита за най-добрата игрална екранизация в историята на японското кино.

Скитникът Кеншин най-после е намерил уютен дом в доджото на госпожица Камия Каору, където помага с някои от домашните задължения и не се меси в обучението на младите фехтувачи. Той е убеден, че най-после времената на мир са дошли в Япония и от неговия върхов стил на боя с меч, Високите Небеса, полза няма. За съжаление обаче злото се надига в Киото. Неговото лице е Макото Шишио, обезобразен от пламъци убиец, някога свиреп боец, а сега военачалник, който иска да върне времето назад, така че в Страната на изгряващото слънце отново да се възцари войната. Никой не е в безопасност от шпионите му и дори министърът на вътрешните работи загива. Когато вижда щетите от омразата на Шишио, Кеншин решава да се отправи на едно последно пътешествие, без да подозира, че обгорелият военачалник му е подготвил капан в лицето на Соджиро, феноменален майстор на меча, който няма търпение да си поиграе с най-добрия…

kenshin hero

“Големият пожар в Киото” е дори по-епичен филм от предшественика си, като отново разчита на богат кастинг герои, мъчещи се да преживеят травмата от настъпващата модерност в Япония, дошла след края на може би най-славния период от историята на страната – Бакумацу. Такеру Сато отново ювелирно изпълнява ролята на Химура Кеншин, самурай, който отчаяно се опитва да се измъкне от миналото си, за да бъде застиган отново и отново от него. Злодеят Шишио е маскиран, така че ми е трудно да дам оценка за играта на актьора, но образът му е култов, нещо като самурайски Дарт Вейдър, в който обаче няма и никога не е имало нищо добро. Този път не мога да не отбележа играта на актрисите Еми Такей и Ю Аай, изпълнили ролите на Каору и Мегуми, тъй като се справят много добре, особено Еми. Рьоносуке Камики е респектиращ като Соджиро, а хореографията на битката му с Кеншин е зашеметяваща. Не по-малко впечатляващо е и масовото сражение за Киото в края на филма, което цепи мрака като епика.

За разлика от първия “Кеншин”, “Големият пожар в Киото” изпълнява ролята на “Империята отвръща на удара” в трилогията, така че очаквайте отворен и много тягостен финал. Въпреки него, аз обаче останах предоволен и вече се готвя за третата част!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор