Скар

scar-the-lion-king

Скар е основният злодей в “Цар Лъв”, класическата анимация на “Дисни”, която през тази година получи епичен римейк. Той е брат на Муфаса, владетелят на саваната, както и чичо на престолонаследника Симба. В действителност обаче Скар желае трона на брат си за себе си, както и жена му, лъвицата Сараби.

В миналото Скар се е борил с Муфаса за властта и за Сараби, но е загубил и двете, а в сблъсъка вероятно е получил и белега си. Това го изпълва с горчилка към брат му. При все това Муфаса обича Скар и отказва да го изпрати в изгнания, въпреки съвета на своя майордом, птицата  от вида калао Зазу. Скар демонстративно не присъства на обявяването на младия принц Симба за престолонаследник, но после се сближава с него, като постоянно го подскокоросва към пакости, в които лъвчето рискува живота си. По този начин Скар иска да спечели трона за себе си. За целта той се съюзява с хиените, управлявани от Шензи и с тях насъсква цял табун антилопи към тясна клисура, където прети това е примамил Симба. Това е първата част от коварния план на Скар, който съобщава за бедата на Муфаса. Разтревоженият баща отива в клисурата и рискува живота си, за да скрие уплашения Симба на безопасно място. Когато обаче опитва сам да се изкатери от скалния капан, Скар го убива, а след това обвинява Симба за смъртта на брат си и го прогонва от лъвските земи. По този начин той става Цар Лъв.

scar-old

Управлението на Скар е катастрофално. Той използва хиените като преторианска гвардия и така сподавя всякакви възражения от страна на лъвиците срещу властта си, като жестоко наказва собствения си вид за отказа на Сараби да стане негова съпруга и издига мършоядите на Шензи като водещия вид на саваната – те се хранят първи, лъвовете след тях. Неутолимия апетит на Скар и съюзниците му скоро превръща някога тучните земи в пустош, а младата лъвица Нала бяга, за да намери надежда за родината си. Когато се връща, с нея идва Симба. При вида на племенника си, Скар бива стъписан, тъй като първоначално решава, че вижда възкръсналия Муфаса. Скоро обаче злодеят се окопитва и отново повтаря обвиненията си срещу Симба, а след това издава заповед на Шензи и хиените да избият всички лъвове като изменници. В сблъсъка си с младия лъв, Скар първоначално има предимство, което го кара самодоволно да разкрие, че той е истинският убиец на Муфаса. Това обаче дава нов прилив на сили на Симба, който обръща битката. Скар се опитва да прехвърли вината за трагедията на хиените, които нарича “жалки същества”, но Симба му казва, че ще бива прокуден в изгнание. Озлобен, Скар атакува отново, но бива изхвърлен от високата скала, на която се обявяват Царете Лъвове и пада при някогашните си съюзници, които са чули предателството му и го ликвидират. Така на неговата власт бива турен край.

lion-king-hyenas2

Още при излизането на анимационната серия, където бива озвучен от Джеръми Айрънс, Скар бива обявен за най-великият злодей на “Дисни”, по-страшен дори от магьосника Джафар (отрицателният герой в “Аладин”) и може би твърде плашещ за малките зрители. В римейка, където гласът му се дава от Чиветел Еджиофор, Скар е дори още по-страшен, като в гласа му се долавя едва сдържаната истерия на същество, изтъкано от злоба и завист.  Независимо дали е толкова готин, че чак да го обикнеш заради лукавия интелект ,както е в оригинала или толкова страшен, че да го намразиш, както е в римейка, Скар е несъмнено един от най-великите антагонисти в историята на “Дисни”.

 

Тагове:  

Оставете отговор