Скандинавски легенди

Skandinavski_Cv-480x600

“Скандинавски легенди” с илюстрации от Сантен е най-новата книга на издателство “Миранда” – водещо в издаването на класическа детска литература у нас. Сборникът излиза за пръв път на български език и както си говорих с представител на издателството, в него има една разлика спрямо предишните подобни заглавия – разказите в него са повече легенди, отколкото приказки, по-мрачни, по-сурови, но също така и изумително красиви, със студеното величие на северната култура.

Първата история е за Олаф, малко момче, което опитва да помогне да ято чайки да спасят малките си от граблив хищник. Усилията излагат живота му на риск, но няма да останат невъзнагредени и той ще си види с чудновати същества, които ще му разкрият нещо невероятно…

scandlegend

Вторият разказ е за Харалд от Тронхайм, младеж, който мнозина считат за вятърничав, а баща му е отписал като безделник. Именно той обаче ще извърши нечуван подвиг, когато среща тайнствения странник Аскедален, криещ отблъскваща същност… Плашеща история, но и такава, която те кара да вярваш в силата на храбростта.

“Пътешествието на Нор” е легенда за основаването на скандинавските държави, а “Крал Егил и неговите деца” е тъжно предание за рисковете, свързани със смелите подвизи на викингите. “Ерик Великия” е най-мащабното сказание в сборника, което разкрива как северняците достигат земята, която по-късно ще бъде наречена Америка векове преди Колумб, а в средата му има сблъсък, който според мен може би е вдъхновител на “Моби Дик”.

horned king

“Момчето, което искало да бъде сянка” е вълшебна приказка за момче, което мечтае да лети като сянката си и премеждията, през които минава, за да осъществи мечтата си. “Огледалото на Аре” си е същинско епично фентъзи, разказ за чест, битки и предателства, който ще допадне много на читателите на сайта. Ала може би най-сладкият разказ е оставен за накрая – “Детето, нарисувано на сестрата”, за момиче, мечтаещо да има братче и получило го под формата на магическа рисунка. Легенда, чиято препоръка не съм успял да изпълня, тъй като въпреки напредващата възраст си оставам мечтател и не оставям фантазиите зад себе си. Но и ние се живеем в суровото скандинавско средновековие, разбира се.

За сметка на това можем да му се насладим! Особена заслуга за това имат илюстрациите на Федерико Сантен, майстор на четката, който поне за мен е дори по-добър от Марайа. Обожавам работата му във “Френски приказки”, но картините му тук не им отстъпват, а потапят майсторски читателя в един уникален свят.

Книгата “Скандинавски легенди” е чудесно издание за всички, които ценят вечната детска литература и за мен заслужават да красят библиотеката на всеки фентъзи фен.

apple

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор