Сказанията на стрикса, том 6

strix 6

И така, стигнахме и до шестия том от сборника “Сказанията на Стрикса”, превърнал се в едно от най-амбициозните начинания на българската литература в жанровете фантастика, фентъзи и хорър. В него са събрани цели 14 разказа, минали редакцията на майстора Бранимир Събев и резултатът е такъв, че да задоволи не само почитателите на бързото действие и динамичните обрати, но и по-изискания вкус. Поне аз не съм чел родна книга, в която да има толкова остроумни намигвания към класики както на световната литература, така и на киното, че дори и на музиката.

Сборникът се открива с моя разказ “Леговището на Кристалния череп“, като се надявам той да допадне на всички, харесали историите за Тримата пазители от антологиите “Мечове”. Група герои, събрани от цял свят, се изправят срещу древен индиански бог, възкръснал в наши дни. Читателите ми знаят, че най-много от жанра обичам битките, но този път съм се постарал развръзката да е малко по-друга. Дали се е получило, ще кажете вие.

Нероден” е предложението на Бранимир Събев, което ни пренася в приказното минало на Арабия. Султанът изпраща трима асасини на смъртоносна мисия срещу великия си везир, който се занимава с черна магия. Невиждани чудовища очакват бойците, но един от тях не е кой да е. Ювелирно написан разказ с атмосфера и много екшън. Може би любимата ми творба в сборника.

Тихият бунт на Еада” е разказът на Димитър Цолов, издържан в типичния за този автор стил “Меч и магия”. Велика империя е паднала под ударите на варварско племе и примитивният й владетел ще демонстрира надмощието си, като преспи с принцесата. Ала тя не е безпомощното момиче, за което се представя… Чудесно написана и оригинална история.

Амара” на пловдивския автор Петър Петков е едно от откровенията в сборника. Млада девойка е набедена за вещица и отвлечена в гората, ала там похитителите й са нападнали от кръвожадна великанка. Ужас очаква момичето, както и спасение, ала на каква цена? Майсторска страховита приказка, като от оригиналните ръкописи на братя Грим. Има и страхотна илюстрация.

Пълчища от любими” е разказ на писателя Ивайло Иванов, познат ми от един фенфик за “Хари Потър”, който бях чел преди много години. Изключително стилна и елегантна творба, в жанра на научната фантастика, но и с много податки към класическата поезия. Става дума за любов, но не искам да разкривам повече. Прочетете сами!

Симбиоза” е историята на Петър Атанасов, също в жанра на научната фантастика. За мен това беше малко странен разказ, може би защото съм далеч от жанра. Останах с впечатлението, че е за войници клонирани, срещнали се с нещо като боргите от “Стар Трек”. Ако обичате такива истории и този разказ ще ви допадне.

Мрачната страна на науката” е творбата на Димитър Запрянов, напомняща на “Съживителя на мъртвите” от Лъвкрафт и оригиналното аниме “Железният алхимик”. Безскрупулен учен и сключил сделка с дявола, но смята да спаси душата си, преследвайки безсмъртието. Дали ще му се получи? Отговорът ще ви изненада.

strix 6 creepy

Демоните влизат през устата” на Мартин Касабов е история в любимия ми жанр за обсебване от демони, в която се оказва, че невероятният разказ на свещеник съдържа немалко истина. Остроумно написана творба.

Емил на гардероба” е един от най-силните разкази в сборника, дело на писателя Деян Копчев. Не съм го чувал, но ще запомня името му. Малко момче остава само с поразените си от зомби вирус родители в свят, в който е настъпил апокалипсиса. Дали ще може да се спаси? Отговорът на този въпрос може би ще получим в следваща творба от същия свят, но и така историята е много силна.

Никой не спи” е другият ми любим разказ в сборника, дело на майсторът на жанра Сибин Майналовски. Този път той ни пренася в света на операта, като разказва историята за невероятен певец, готов наистина на всичко за гласа си. История, която е изключително вкусна с това, че очаква от читателя да има известна музикална култура. Винаги съм смятал, че добрият писател трябва да вдига нивото на читателите и тук Сиби определено ще ви провокира.

Чудовища под леглото” е бижуто, написано от Коста Сивов, опитен автор и преводач, който определено заслужава повече внимание от феновете. Историята за един баща, обичната му дъщеря и нейната майка, която не може да показват пред хората. Защо? Ще разберете сами, когато прочетете разказа.

Словоядци” на е творбата на Слави Ганев, в която закупуването на първи том от събраните съчинения на Джек Лондон отприщва вълна от загадъчни убийства. Този разказ е чудесна метафора затова докъде могат да стигнат запалените книгомани, а встрани от това е и интригуваща хорър история.

В разказа си “Съквартирантът“, вече доста опитният писател Благой Д. Иванов е написал любовно писмо към обичания от него зомби жанр на ужасите, но по какъв начин, ще ви оставя да разберете сами. Ще кажа само, че си личи почитателят на жанровото кино.

Не се измъкна, Колман” е гвоздеят в програмата, тъй като това е разказът на Даун Дж. Харин и Греъм Мастертън, авторът на класиката “Маниту – Кошмар в Манхатън”, който отново ни оказа честта да участва в сборника. Това е историята на един човек с мрачно минало, който опитва да се измъкне от него, но няма да му се получи. Сами ще разберете защо. За българските автори е уникален шанс да са в един сборник с такъв автор, не само защото е престижно, но и защото могат да си сверят часовника с един от най-добрите. Надявам се всички да си направим верните изводи, а за читателите оставя удоволствието от една великолен, пъстър калейдоскоп от разкази, оформящи може би най-силния том на “Сказанията на Стрикса” досега.

Приятно четене!

strix 6 cool

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор