Сказанията на Стрикса, Том 1

strix 1

Когато миналата година завърших поредицата “Мечове”, хем изпитвах чувство на удовлетворение, хем и мъничко тъга, защото един хубав проект достигна своя край. Затова представете си колко приятно бях изненадан, когато ме поканиха за новата антология на издателство “Иви Пет”, в която отново щях да имам възможност да творя с някои от най-добрите автори на фентъзи у нас! Това се случи малко преди Коледа, а от четвъртък, 15-ти март, том първи от “Сказанията на Стрикса” вече е факт и може да се поръча от книжарница Smart Reading!

Сборникът се открива от Кръстю Мушкаров, сладкодумният писател, който продължава приключенията на своите герои Риналу (получил награда от “Цитаделата”) и Алгира. Този път те са призовани по погрешка в нашия свят от младата магьосница Игрица. Това се случва в разказа “Дракон на асфалта”, а въпросът е – ще успеят ли Риналу и Алгира да се върнат в своята вълшебна земя? Историята е изпъстрена с приключения и обрати, но това, което поне за мен е най-ценното в нея е усещането за доброта, което се излъчва от творбата на г-н Мушкаров, емоция, която е характерна за всичко, което той пише, но е отчетлива тук. Хубаво е да има такива произведения, които да стоплят сърцето и да дават надежда в нашия общо взето студен свят.

strix back

“Децата на Вълците” е разказът на моя приятел Васил Мирчев, основателят на сайт “Цитаделата”. За разлика от друг път, когато е залагал на действие и обрати, този път Васко предизвиква читателя с една драматична история, която поставя много теми за размисъл. Анотите са миролюбиви създания, които седят по средата между хората и вълците в груба земя, където прехраната се изхранва с много труд. Един ден група човешки момчета се отдалечават от селото си и попадат на аноти, които решават да тормозят, а когато съществата опитват да се защитят, вината пада върху тях. Васко е посветил разказа си за борбата с насилието срещу животни и отправя едно тежко послание към читателя, което за жалост е повече от актуално у нас.

Разказът “Неопределеност” е първият ми досег с творчеството на Били Стефанов, автор на фентъзи романа “Кралят на зимата” и мога да кажа, че останах доста впечатлен. Неговата история е научна фантастика, която изпраща търсачи на съкровища на странна планета, катастрофирали без видима повреда в кораба им. Там те ще срещнат ужасната истина за произхода на човешкия вид, изправяйки се срещу могъщи създания, изплували от отдавна забравени времена на историята. Личи си, че Били е повлиян от Лъвкрафт за този разказ, но има свой собствен стил, а начинът, по който протича сблъсъка на човечеството с неговите древни създатели е меко казано нестандартен.

strix

Стигаме и до перлата в короната на сборника, повестта “Лудостта на величието” от Силвия Петрова, фрагмент от по-голямо епично фентъзи. Силвия е моя любимка още от “Зеницата на смъртта” и времената, когато публикуваше свои неща във форума ни, но в “Лудостта на величието” разбрах, че с годините е станала много по-добър писател, бих казал в пъти по-добър. Тя заплита история за обикновено момиче, живяло, за да задоволяла нагона на пиратски капитан, но когато корабът им катастрофира в битка, тя се озовава в центъра на сложна интрига, крайната цел на която е талисман на отдавна отмряла цивилизация. Уникално четивен стил, ярки, запомнящи се персонажи, извънредна лекота в разгръщането на мащабен конфликт, това са характерните черти на Силвия Петрова, а поне според мен тук те са разгърнати максимално. Надявам се скоро да прочета още за героите от тази вселена, макар “Лудостта на величието” да има своя шокиращ завършек, на който и Джордж Р.Р. Мартин би завидял.

И за десерт моето скромно участие, разказът “Пламъци”, чиято основа е написана преди много години, но естествено преработих из основи, за да мога да получа творба, отговаряща на изискванията за публикуване на хартия – не само на издателя Петьо Русинов, на който благодаря за възможността, но и моите собствени. Мистериозен странник без име използва обещанията за несметни богатства, за да събере воин от елитни бойци, дошли от всички краища на планетата – английски рицар, пустинен пътешественик, самурай и дори амазонка. Те се отправят на пътуване към мистична земя, където магията е жива – но колкото и чудовища да побеждават, истинската цел на странника сякаш остава скрита… Онези от вас, които са чели произведенията ми в сборниците “Мечове” познават стила ми – могат да очакват атрактивни (надявам се) герои, чудовища и много битки в малък обем. За останалите се надявам да успея да ги накарам да се забавляват!

strix books

Като цяло “Сказанията на Стрикса” е страхотно начало на нова фентъзи инициатива и аз искрено се надявам тя да даде още по-богат плод от колекцията “Мечове” на “Цитаделата”, като за да стане това разчитам много и на вас, читателите, да си купите книжката, за себе си и за подарък, да споделите мнение, ако ви е харесала, да я препоръчате на приятели. Както съм писал и преди, живеем в златен век за жанра у нас, ако съдим по таланта на пишещите автори и само от нас зависи те да получат вниманието, което заслужават.

Приятно четене!

Strix Cover