Симба и Кимба – близки или не?

nyaasu-simba-n-kimba

Когато оригиналната версия на „Цар Лъв“ излиза през 1994-та година, компанията „Дисни“, която стои зад създаването му, заявява, че това е първата й оригинална история, която не е адаптация на позната приказка като „Аладин“, „Книга за джунглата“ или „Красавицата и звяра“. Интересът към филма се покачва неимоверно и той печели стотици милиони долари по цял свят. За зрителите по почти всички държави от земното кълбо историята на Царете Лъвове и техните приятели и врагове изглежда като нещо невероятно и невиждано досега.

За зрителите в Япония обаче това не е съвсем така.

kimba

През 60-те години в Страната на Изгряващото слънце се случва нещо като революция. По телевизиите излиза първото цветно аниме в историята. То се казва „Императорът на джунглата“ и разказва историята за малко лъвче, което остава сираче и опитва да управлява справедливо джунглата, вдъхновено от покойния си баща. Историята бива внесена и в Щатите като сериалче, което получава известност като „Кимба, белият лъв“. И неговите фенове твърдят, че „Цар Лъв“ е откраднал историята си от него.

На тези обвинения „Дисни“ отвръща, че са абсурдни. Аниматорите на студиото никога не са гледали сериал на име „Кимба, белият лъв“, казват от компанията. Ако има някакво вдъхновение, то е по-скоро от безсмъртната пиеса на Шекспир, „Хамлет“, но историята е категорично оригинална. Компанията на художника Осаму Тезука, която стои зад „Кимба, белият лъв“, също има официално становище по въпроса и то е, че „Цар Лъв“ е оригинална история.

the lion king

Звучи убедително… но не съвсем. Възможно е аниматорите на „Дисни“ да са пропуснали „Кимба, белият лъв“, когато е излизал в Щатите. Но някои от тях са живели в Япония преди да направят филма. Там не само, че Кимба е истинска легенда (символ на един от големите отбори по бейзбол), но и точно по време на престоя им получава римейк. Какъв е шансът да бъде пропуснат? Не особено висок.

Така смятат и много японски аниматори. Те пишат писмо до „Дисни“, с което се молят компанията да признае влиянието на Осаму Тезука. Но усилията им удрят на камък, а причината е в неофициалното становище от компанията на Тезука. „Ние сме малко студио“, казват те. „Не можем да се съдим с „Дисни“. Те имат някои от най-добрите адвокати в света“.

sad kimba

Адвокатите на „Дисни“ стигат и по-далеч. Когато през 1997-ма, три години след излизането на „Цар Лъв“, японците опитват да пуснат по кината пълнометражното аниме за Императора на джунглата, те получават писмо от компанията на Мики Маус, което им нарежда да спрат прожекциите. Филмът накърнявал интелектуалната им собственост – независимо, че първите истории за Кимба излизат три десетилетия преди тези за по-познатия ни и обичан герой Симба…

Всичко това описва много лоша картина за „Дисни“, потвърдена и от някои доста стряскащи сравнения на кадри от анимето и техния филм. Скар и хиените му например съвсем очевидно поне визуално приличат на Клоу и неговите хиени, които идват от стария сериал. Рафики също изглежда взет като концепция от шейсетарското аниме, където пак има мъдрец бабуин, може да се спори и за Зазу, който е папагал в оригинала.

Въпреки това, повечето от тези сравнения са подвеждащи – защото поставят един до друг анимето от 1997-ма и филмът от 1994-та. И при такова гледане, особено на първите минути, може да се види защо „Дисни“ също са били недоволни.

jungle emperor leo the movie

Аналогиите също така пропускат темите и сюжета на двете истории, които са коренно противоположни. „Цар Лъв“ е чисто лъвско фентъзи, история за владетелите на животните, в която фокусът е почти изцяло върху тях. „Кимба, белият лъв“ е история за борбата на животните с човека и това как стават жертва на неговата алчност, а историите с Клоу и хиените далеч не са така съществени, както тези със Скар. Дори пълнометражният филм от 1997-ма като цяло е с напълно различен сюжет.

Защо тогава има такова напрежение? Моята лична хипотеза е, че авторите на „Цар Лъв“ са знаели, че се вдъхновяват от „Кимба, белият лъв“. Даже преди излизането на филма, Матю Бродерик, който дава гласа си на Симба в анимацията от 1994-та, е разправял на приятели как ще озвучава любимия си герой от детството – Кимба. В течение на работата обаче сценаристите на „Дисни“ са разбрали, че тяхната история на практика няма нищо общо, въпреки някои визуални намигвания и са предпочели да си спестят плащането на права за Тезука, като това е предизвикало цялата галимация.

lion prides

Имало ли е друг начин да се постъпи? Лично аз мисля, че да. Десет години по-рано „Хасбро“ коректно плащат правата на „Такара-Томи“ за тяхната серия „Диаклон“ и я ребрандират като „Трансформърс“. Макар идеята на американската компания да е съвсем различна – автономни извънземни роботи вместо бойни машини, пилотирани от хора, както е в „Диаклон“ – те не опитват да си спестят финансовото бреме, а вместо това изграждат една от най-обичаните поредици в света съвместно с „Такара“. Затова и „Хасбро“ има добра репутация в бизнес средите, а за „Дисни“ се знае, че са, простете за шегата, хиени. Затова, докато етиката не се наложи като норма в бизнес-отношенията, такива спорни моменти, за съжаление, винаги ще съществуват.

Това обаче не значи, че „Цар Лъв“ е плагиатско копие на „Кимба, белият лъв“. Това е напълно различна история с някои сходни мотиви, която е заживяла свой собствен живот и днес, с появата на римейка и завършека на сериала за Лъвската стража, вече има своя собствена вселена, бих казал безспорно засенчваща тази на Кимба, въпреки, че Белият лъв остава обичан в Япония. Не е за подценяване и това, че макар да е приказка, „Цар Лъв“ е по-изпипаната откъм детайли история от двете. Най-малкото защото Симба и Муфаса живеят в саваната, където е естествения дом на вида им, а не в джунглата, където лъвове по принцип няма.

lion-king-2

Но за феновете ще е най-добре да се наслаждават и на двете, без да се карат дали първо е яйцето или кокошката и кое е по-добро. В крайна сметка, ако се бяха срещнали, Симба и Кимба най-вероятно щяха да станат приятели… и кой знае, при едно конструктивно отношения от двете страни – „Дисни“ и компанията на Тезука – това не е невъзможно да се случи в някой бъдещ филм.

simba and kimba

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор