Силен дебют на “Дюн” във Венеция

timmy dune

Новата версия на “Дюн” дебютира във Венеция, където традиционно се провежда известният местен кинофестивал. Продукцията на режисьора Дени Вилньов е била изпратена със седемминутни овации след премиерната си прожекция. Макар това да е практика на темпераментните италиански зрители, все пак е добър атестат за силата на филма. Първите отзиви от критици също не закъсняха, като повечето отзиви за филма са много добри. Според експертите той успешно пресъздава на голям екран научнофантастичния роман на писателя Франк Хърбърт, проследява се сравнително лесно и печели с мащаба на кадрите си, заради които режисьорът Вилньов препоръча да се гледа не просто на кино, а на IMAX. За отбелязване е и музиката на Ханс Зимър, която слушателите сравняват със саундтрака на “Гладиатор”.

dune mask

Все пак има и недоволни, които наричат новия “Дюн” муден, нещо, с което според тях се отличава от старата екранизация на Дейвид Линч и Дино де Лаурентис, която е била доста бърза. Опасенията, че във филма ще има прекалено много смешки а ла “Марвел” засега не се оправдават и даже на някои им идва прекалено сериозен. В днешно време в Холивуд не е възможно да се заснеме истински политнекоректна продукция, но все пак окуражаващо е, че най-левите наблюдатели са недоволни от това, че главният герой е бяло момче – значи Пол не е бил прекалено неглижиран, макар актьорът му Тимъти Шаломе да е наблегнал на неопитността му в изпълнението си. За някои героят му е вече сравним с Хари Потър и Люк Скайуокър! Като цяло обаче актьорите са много добри, като дори Джейсън Момоа получава добри отзиви за работата си. Злодеят Стелан Скарсгард е описван като злокобен.

Лично аз досега много се пазих от прекаления хайп по историята, напомнящ ми понякога на истерия, но истината е, че тези отзиви са най-доброто, на което феновете можеха да се надяват. Прекаленият хайп от рецензентите означава, че е забъркана политкоректна шитня като “Епизод 8”, твърде строгата критика, че сюжетът няма логика… като “Епизод 9”. Засега “Дюн” тръгва супер и се надяваме коронавирусът да не попречи на разпространението му на голям екран – при всички положения филмът не е за лаптоп. Припомняме, че преди две години с подобни овации във Венеция потегли “Жокер”, а резултатът след това беше шеметен успех в бокс-офиса и Оскари! Наистина за разлика от него “Дюн” не е в състезателната програма на фестивала, но засега получава солидна подкрепа и се надяваме наистина да я заслужава.

Тагове:  

Оставете отговор