Сейлъм’с Лот

salem's lot bg

В няколко свои интервюта писателят Стивън Кинг, може би най-известният автор на ужаси в историята, споделя, че измежду всичките си книги, най-много обича “Сейлъм’с Лот”. Без да знам това, но решен да наваксам с творчеството на Краля, аз започнах Новата година точно с този роман, в който вампирите са такива, каквито трябва да бъдат по каноните на хоръра – страховити и ужасяващи.

Но освен за вампири, “Сейлъм’с Лот” е и роман за умиращия малък град, проблем, с който през новия век се сблъска и България, но в Щатите явно е факт още от 70-те години на миналия век. В тази необятна страна урбанизацията – преместването към по-големите градове – се е случило от доста по-отдавна и мнозина малки градчета полека-лека замират, а от тях остават само къщите. В повечето случаи обясненията за това са напълно естествени, хората просто са напуснали в търсене на по-добър живот.

В повечето случаи, но не винаги.

Загубил любимата си съпруга Миранда в мотоциклетна катастрофа, младият писател Бен Миърс се връща в Джирусълъм’с Лот, своя роден край, където се надява да намери спокойствие и вдъхновение за следващия си роман. Вместо това Бен, който отсяда под наем в квартирата на бедна вдовица и открива наново любовта в лицето на младата Сюзън, след като я вижда да чете една от неговите книги. Бащата на Сюзън, Бил, харесва симпатичният младеж, който не се големее с това, че е писател, но майката не е щастлива. Тя смята авторът за нехранимайко и не мисли, че той мисли доброто на дъщеря й. Пък и откакто е дошъл в града, се случват странни и необясними работи.

Но Бен не е единственият, дошъл в Джирусълъм’с Лот или както е съкратено – Сейлъм’с Лот. В града е пристигнал и антикварен търговец, който купува стария Мартсънов дом, къща, в която някога се е разиграла страховита трагедия. Като малък Бен е посетил изоставената сграда, за да изпита смелостта си, но е получил травма за цял живот, виждайки призрак. Ала злото, което сега се заселва в дома не е дух или нещо нематериално. Търговците, дошли в Сейлъм’с Лот не са такива, за каквито се представят. Скоро жителите на градчето ще започнат да измират, а след това да се връщат към прокълнат живот, изгаряни от жаждата за човешка кръв…

“Сейлъм’с Лот” е изключително вкусно написан роман, един от най-добрите за вампири, които съм чел някога. Книгата полека-лека въвежда читателя в живота на малкия град, запознава те с неговите жители, кара те да обикнеш едни, като смелото хлапе Марк Петри или учителят по литература Мат, а други да намразиш. Свръхестественото навлиза полека-лека в живота им, първоначално като неясен, дразнещ шум, нарушаващ монотонния ритъм на ежедневието, но постепенно засилващ се до кресчендото на абсолютния ужас. Финалните 100-150 страници на книгата са смразяващи, ще напълнят душата на онези, които обичат екшън хорър и определено ще се изплатят на търпеливите читатели, потънали в атмосферата на книгата с бавното, но въпреки това интересно въведение.

Много от идеите в “Сейлъм’с Лот” според мен са развити дори още по-добре в написаната по-късно от Кинг класика “То”, но ако сте харесали едната книга, няма причина да не ви допадне и другата, а и сама по себе си “Сейлъм’с Лот” определено е мрачен епос, който няма да забравите. Радвам се, че откривам ревютата за 2018-та точно с тази книга, защото тя наистина си заслужава вниманието 😀

Тагове:  

Оставете отговор