Свръхразум

svrahrazum

Книгите-игри бяха една от първите ми големи фентъзи мании, но досега не съм имал повод да представя по-подробно любимите си заглавия в Цитаделата. Тази година ми се ще да наваксам поне част от пропуснатото, като започвам историческия си преглед със “Свръхразум”, космическа фантастика от български писател, пишещ под псевдонима Бъртрам Устър и издадена през далечната 1993-та година от “Еквус Арт”.

В далечното бъдеще човечеството е излязло извън рамките на родната си планета и е населило милиони светове в Галактиката. Повечето от тях са обединени от могъщата и демократична Конфедерация, макар да има и външни кралства, повечето от които далеч от силата й. Разузнаването на Конфедерацията обаче забелязва, че в едно от по-мощните кралства, Гимел, политиците започват да действат по странен начин, подсказващ, че ги контролира чужда воля. Като елитен военен пилот с уникални психически умения, ТИ си избран да разбереш откъде идва заплахата. Предстои ти епичен полет сред звездите, срещи с опасни неприятели и свирепи чудовища по пътя към леговището на твоя смъртоносен архивраг – ужасяващия Свръхразум…

“Свръхразум” е история в духа на “Междузвездни войни”, която преплита фентъзито и фантастиката. Това я направи моята любима космическа книга сред интерактивната литература от онова време, като причината затова е уникалната атмосфера на историята, преплитаща футуризма с приказността. Роботи, магьосници, бластери и анихилиращи мечове – всичко това се преплита умело в едно цяло, което напомня, но не копира класиката на Джордж Лукас. Сега, когато изиграх отново приключението забелязах и някои дребни грешчици на автора, но носталгията и обективно силните страни са много повече.

“Свръхразум” е чудесна книга-игра и се радвам, че намерих време да си я припомня.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор