Свещеният меч

the sacred sword

Плажът е идеалното място за четене на бързи, задъхани и динамични книги, каквито се срещат най-често в жанра на трилъра, а пръв от майсторите там е Скот Мариани, авторът на класиката “Конспирацията Моцарт”, създал емблематичния образ на Бен Хоуп – недоучилият богослов, който обаче е с опит от британските спецчасти.

Когато възрастен свещеник се самоубива след разтърсващо признание, че е бил въвлечен в педофилия, това изглежда като поредния скандал, връхлетял обсадената от врагове през последните години католическа църква. Но негов приятел, също духовник, се съмнява в автентичността на предсмъртното писмо. Двамата приятели, заедно с богат човек от Щатите и иманяр от Светите земи, са били пред смайващо разкритие, което би променило историята и смисъла на най-голямата религия, в същото време давайки й порив към нов живот. Но сега някой прави всичко възможно, за да отнеме живота им и да докопа реликвата, която са намерили – мистериозен меч от древността, видял множество битки. Ала един от духовниците е бивш колега от университета с Бен Хоуп, мъж, който не е успял да стане дипломиран богослов, но за сметка на това е минал обучение през британските спец части. С намесата му, мрачните конспиратори, опитващи се да заличат християнството, ще видят какво означава да се изправиш срещу Божия гняв…

Скот Мариани е блестящ автор и тази му книга почти до края е на ниво, сравнимо с това на най-известното му произведение, “Конспирацията Моцарт”, която преди две години дори получи номинация от Цитаделата за Книга на годината. Хоуп е все така готин, както и тогава, като си плаче да бъде изигран във филм от Лиъм Нийсън, стрелбите са кинематографични и въздействащи, историческата мистерия, преплетена със случващото се в наши дни е дръзка, но плод на реални проучвания. Всичко това е подплатено и с необходимата емоция, за да направи получилата се сплав още по-остра и яка, но накрая авторът малко е претупал нещата и развръзката, въпреки че не се е изложил за последната битка. Въпреки това, “Свещеният меч” е тип топ четиво за лятото и ако сте в настроение за много бой, препоръчвам обезателно да прочетете книгата, издадена на български език от “Обсидиан”.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор