Сваха: Шестият Пръст

Svaha: The Sixth Finger (2019) - IMDb

Здравейте, скъпи фенове на Цитаделата и добри дошли отново в рубриката Азиатско каре! Днес се пренасяме в Корея, където ще ви запознае с един изключително психиращ хорър филм. Когато става дума за религия и насилие обикновено всички се сещат за екзорсизъм. Но, както се случва и в живота, може да има неща далеч по-страшни от това. Сценаристът Канг Фул и режисьорът Джайхун Джанг, които творят в жанра на великия Го Нагай, са се постарали да създадат история, която изобилства от ненадейни обрати и…реализъм, както си трябва за такива филми.

Svaha: The Sixth Finger Movie Review – wynnesworld

Връщам се в не толкова далечната 1999 година, в Южна Корея, където едно бедно семейство с трепет очаква близнаците си. И тъй като двойката не може да си позволи болница, те викат познат лекар, който се съгласява да оперира майката вкъщи. Същата вечер се ражда и първото дете – Геумха, която възхищава насъбралите се роднини с лъчезарното си лице и милия си поглед. Само след секунди обаче на бял свят идва сестра й, която буди ужас в насъбралите се. Детето съвсем не е уродливо като Пингвина в Батман се завръща, но се ражда с тежки ментални увреждания, които го правят изключително агресивно…или поне така казват роднините му. Истината е, че „То“ както го нарича баща му, притежава някои специални дарби, които будят страх у хората – общува със змии, може да мести предмети и…куп още неща. Майка му не издържа на напрежението и умира веднага след раждането, но съдбата не е толкова благосклонна към бащата. Гледайки в какво се превръща дъщеря му, той губи надежда и се обесва. Грижите за Геумха и сестра й се поемат от бабата и дядото, които живеят в малко село до границата със Севера. И ако Геумха се радва на сравнително нормално детство, сестра й е заключена в мазето и хранена като животно от старците, които не желаят тя да вижда бял свят.

Svaha: The Sixth Finger - Rotten Tomatoes

И обратно в наши дни. Пастор Парк, който живее в Сеул научава тревожната новина, че мистериозен и опасен култ е обвинен в упражняването на насилие върху невинни хора и самоубийствена сред членовете му. Разтревожени от нарастващото влияние на сектата, Методистите обединяват усилия с Будистката общност и започват разследване за да предпазят последователите си от опасност. Скоро става ясно и името на обществото, което стои зад смъртта на няколко момчета – „Планинският елен“. Учението, което аколитите на култа изповядват е сходно на будизма, но представлява радикална интерпретация на неговите понятия за добро и зло. Всъщност учението на Елена е добре познато – няма добро и зло, а само една Светлина, на която хората трябва да служат. Тази светлина е Буда, но той може да бъде разбран само чрез Мара и Бяра – съветниците му, които го съблазняват. Ако трябва да преведем философията на по прост език – няма добро и зло, не можете да служите на бога без да почитате дявола. Звучи зловещо, нали? Зад призоваванията, които извършват сектантите обаче, се крие нещо още по-зловещо.

Samsung Electronics head's ex-wife and actor's romance going strong

Джунгджай Лий, който играе в подобни филми от началото на 90-те, влиза в ролята на пастор Парк – председател на Методистката общност в Южна Корея. Макар и примерен в изпълнението на задълженията си, той е подложен на постоянен обстрел да подаде оставка. Християните в общността се страхуват, че със заниманията си той може да им навлече беди. А страстта на Парк е да разследва демонични обсебвания и култове. Корейското общество, което има доста силни представи за азиатските демони, гледа с погнуса на случващото се и чака с нетърпение пасторът да бъде отзован. Точно обратното, Парк получава нова задача – да разследва култа на „Планинския Елен“, който набира сила, но поради насилствения си характер плаши и християни, и будисти.

Photos] New Stills Added for the Upcoming Korean Movie 'Svaha: The Sixth Finger' @ HanCinema

Джонг Мин Парк, един от най-популярните млади актьори в Южна Корея, играе вторият човек в култа на Елена – Джонг Нахан. Амбициозен и решителен, младежът е твърдо предан на своя учител, когото нарича баща. Неговата задача е да държи останалите членове на култа в дисциплина и лоялност към лидера на култа Ким Джосок, когото най-близките му наричат Върховната светлина. Скоро Джонг получава мисия, която ще се окаже и най-важната в кариерата му – да принесе в жертва на Ким малко момиче, за сектата вярва, че е обсебено от демон.

Genre Bending in the Korean Film 'Svaha: The Sixth Finger' – That Moment In

Хаенан е будистки монах и специалист в областта на т.нар. езотеричен будизъм. Той разкрива на Парк, че за разлика от класическия будизъм, тази интерпретация отрича разделението между добро и зло като набляга на лоялността и подчинението. Нещо повече, тя счита, че дори в съюз със злите духове, човек може да постигне общение с Буда и нирвана. Това става или ако извърши акт на насилие, или ако се самоубие. Култа на Елена учи точно това и будистите решава да съдействат на Парк за да разплетата зловещата схема на Ким Джосок. Младият актьор Джин Сокю влиза в ролята на монаха.

Svaha: The Sixth Finger | Netflix Official Site

Впечатлен съм от начина, по който е построен сюжетът на филма. Създатлите му наистина са се постарали да внесат обрати, които ще затруднят и най-логично мислещият зрител. Аз оставам очарован от играта на екипа, който даде всичко от себе си за да изиграе такива роли. Казвам такива, защото е известно, че изпълнения по реални случки, свързани с религия са особено трудни и рискови за изпълнение…Поздравления за Нетфликс за хубавото послание и силно се надявам занапред да видим още такива филми, които подчертават колко е важно хората да се обединят, тогава когато трябва да се борят с чистото зло.

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор