Сборник с българска фантастика

Fantastival_front

От няколко дни на книжния пазар у нас се появи сборника “Фантастивал в Европолис”, визитка на Дружеството на българските фантасти “Тера Фантазия”. В него участие имат писатели от по-старото поколение като Атанас П. Славов, Любомир Николов-Нарви и Николай Светлев, както и по-млади творци като Калин Ненов.

В предговора към книгата Атанас П. Славов заема малко по-конфронтативен тон спрямо българската действителност, като атакува големите издателства затова, че залагат предимно на американска преводна фантастика и други български писатели, затова, че са финансирали издаването на книгите си и така са изкривили картината на родната литература в полза на по-имотните. Славов заявява амбиция с новия сборник да започне диалог с колеги от ЕС за изграждане на визия за бъдещето, която се противопоставя на антиутопичния дух, доминиращ в момента.

Предвид характера на предговора няма как новината ни да мине просто като анонс, но все пак преди всичко искам да изтъкна, че подборът на автори, сред които освен споменатите по-горе участват още имена като Елена Павлова, Григор Гачев и много други, е силно впечатляващ и това е добра визитка на ДБФ “Тера Фантазия”.

Що се отнася до другите неща, те са малко по-спорни. Наистина на този етап доминацията на англо-американската фантастика изглежда стряскаща, но в действитетелност голяма част от излизащите заглавия са по-стари. По-скоро като цяло има спад в интереса към жанра, който се дължи на различни причини. Що се отнася до самиздата, нормално е когато няма достатъчно доверие в родните писатели – като един от факторите за това е наличието на по-претенциозни и скучни текстове на колеги от едно време – да се потърси варианта със субсидиране на авторския текст. Ако книгата има качества, то тя ще намери своите читатели. Ако не – здраве да е. Все пак през последните години се появиха и издателства, които подкрепят родната литература на свои разноски, както правят “Иви Пет”, “Горната земя” и “Лексикон”.

Въпреки споменатите съображения, подкрепям новия сборник “Фантастивал в Европолис” и желая успех на колегите.

Подробности за книгата прочетете ТУК!

Оставете отговор