Сара Дж. Маас

sarahjmaas_min

Сара Джанет Маас е американска писателка на епично и романтично фентъзи, известна с множество популярни поредици, сред които и “Стъкленият трон”. Наскоро тази сага бе преиздадена на български с нови корици, което ни накара да представим авторката в сайта.

Маас е родена на 5-ти януари 1986-та година в град Ню Йорк. Осиновена е от майка католичка и баща евреин, като самата тя приема бащиното изповедание. Завършва висшето си образование в университета на Хамилтън, като основната й специалност е творческо писане, но специализира също така и по религия.

Сара започва да пише първата си книга “Стъкленият трон” още на шестнайсет, като първоначално я публикува в сайта за любителско творчество “Фикшън Прес”. Идеята на книгата е да преразкаже историята на Пепеляшка, но ако тя е асасин. Така бива създадена героинята Селена Сардотиен. Историята привлича огромен интерес и по-късно бива свалена от Интернет, за да бъде публикувана от “Блумсбъри”, известни като издателите на “Хари Потър”. Книгата на Маас се превръща в бестселър и вдъхновява редица продължения, като получилата се поредица бива преведена в 15 държави и на 35 езика.

sarah epics

Маас продължава кариерата си със сагата “Двор от рози и бодли”, която е вдъхновена от друга популярна приказка – “Красавицата и Звяра”. Тази история също се превръща в голям хит и затвърждава позицията на писателката като водеща в областта на юношеската литература. Натрупаната известност й позволява да напише и поредица за възрастни читатели и така се появява епоса “Лунатион”.

sarah epics2

Самата Маас е запален фен на жанра, като цитира като влияние върху писането си сериалът “Бъфи – убийцата на вампири”, анимето “Сейлър Муун” и романа “Сабриел” на Гарт Никс. Докато пише, Маас се вдъхновява от филмова и класическа музика.

В личен план Сара е щастливо омъжена за Джош Уосърман и има две деца – син на име Таран и дъщеря на име Слоун. Семейството живее в Лос Анджелис.

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор