Саймън

simon (1)

Саймън е основният протагонист в анимето „Гурен Лаган“. Започнал живота си като обикновено момче, което копае земята около подземното си село в търсене на съкровище, той се превръща в лидер на човечеството, повел го към свобода, пилот на робота „Гурен Лаган“ и може би най-могъщия герой в цялата вселена.

Саймън губи родителите си по време на земетресение и поддържа близка връзка с лекомисления Камина, макар на пръв поглед двамата да са напълно различни като характер. Камина винаги настоява Саймън да го нарича „братко“ и двамата наистина са изключително близки приятели.

Докато е в селото, Саймън прави две големи открития – първото е малка спирала, подобна на свредел, а второто е неголям робот, подобен на глава, който може да бъде управляван със свредела. Саймън използва това, за да измъкне себе си и Камина от селото, когато то бива нападнато от гигантски робот, управляван от човек-звяр. На тяхна помощ идва Йоко, красиво момиче, което е феноменално точен стрелец. Тя разкрива на Саймън и „брат“ му, че животът на повърхността, на която са мечтали да излезнат, никак не е лесен – човечеството бива тормозено от хора-зверове, които нападат с огромни роботи ганмени. Когато Камина решава да се разбунтува срещу тях, Саймън както винаги го подкрепя, а по-късно слива робота си с ганмен, откраднат от Камина. Така е образуван исполина Гурен Лаган, но това е само началото.

Simon_the_Digger_001

Макар да е свит и притеснителен, Саймън се оказва изумително сръчен пилот и побеждава множество хора-зверове, като успява да плени и техен робот база, който носи останалите. Това става с помощта на свредела, който успява да проникна в програмата на вражеския обект и да го подчини. За съжаление точно тогава Саймън е връхлетян от тежка загуба – приятелят му Камина загива и той потъва в депресия. От нея го измъква Ния Тепелин, принцесата на хората-зверове, която обаче е човек и е захвърлена от баща си, кралят, отговорен за зловещото положение на човечеството, макар той самият да е част от него! Саймън успява да поведе войната до успешен завършек, като побеждава генералите зверове на краля, както и опитния му боец Вирал, като силата му продължава да нараства. При решителната атака срещу столицата на краля, монархът влиза в битка с него, като използва идентичен робот. Силата на краля е огромна и изглежда, че това ще е краят на Саймън, но момчето успява да измъкне победата. Преди да загине владетелят обаче му остава смразяващо предупреждение – когато „маймуните“ станат милион, Луната ще унищожи Земята. Оказва се, че Саймън владее силата на Спиралата, безгранична енергия, която може да се увеличава до безкрай и да дава все по-голяма мощ на неговия робот Гурен Лаган.

SimonTheDigger

След като взима властта, Саймън ръководи успешно човечеството с помощта на Росиу, момче, израснало в изключително религиозно село, в което населението е било контролирано с жертвоприношения към измислени богове. Въпреки усилията на Росиу обаче, хората стават един милиард и катастрофата се случва – Земята бива нападната от непознат вид роботи, Луната излиза от орбита, за да я унищожи, а принцеса Ния се оказва конструкт на загадъчни извънземни, поставили си за цел да ограничат силата на Спиралата. Саймън бива обвинен за катастрофите и изпратен на смърт заедно с човека-звяр Вирал, който сега се бунтува срещу властта му. И двамата обаче биват освободени от Йоко и отново задействат Гурен Лаган, като започват да отприщват истинската сила на Спиралата, която надхвърля границата на Вселената, но среща все по-непреодолими препятствия от Анти-Спиралния, създание от пълен мрак, което е побеждавало много бойци, подобни на Саймън в миналото.

simon who do you think i am

Екипът на Саймън обаче, бригадата Гурен Лаган, успява да измъкне победата и свободата за човечеството и другите покорени народи след епохална битка в свръхниво на съществуванието. Цената за това обаче е тежка – Саймън губи близък свой приятел и принцесата, любовта към която го е извела към победата… за съжаление като симулакра на Анти-Спиралния, тя може да съществува съвсем малко след неговото поражение, колкото да се омъжи за любимия си в красива, но тъжна сватба, чиито край е предварително известен и на двамата.

След сватбата, Саймън се отказва от властта и прекарва остатъка от живота си, като помага на хората, без да търси повече слава и признание, придружаван от верния си домашен любимец, животинчето Бута, което не се разделя с него и в най-свирепите битки. Себеотрицателен и жертвоготовен, Саймън преминава през дълбока еволюция, като се превръща от уплашено малко момче в герой, достоен за доверието на своя духовен брат Камина, на който винаги е искал да прилича. Той въплъщава идеалът на анимето „Гурен Лаган“, че и невъзможното може да бъде постигнато от човека.

simon and kamina

Един коментар за Саймън

  • Цитаделата  :

    […] Завръщане у дома/ Робуте Гилиман /Warhammer 40 000/ Симон /Tengen Toppa Gurren […]

Оставете отговор