Р.Л. Стайн

R.L._Stine_

Робърт Лорънс Стайн, известен просто като Р.Л. Стайн, е американски писател на детски романи в жанра на ужасите и автор на популярната поредица Goosebumps. Той е вписан в книгата за рекорди с “Гинес” като автор на най-успешните поредици за деца, с общ тираж на книгите от над 400 млн бройки. Тази цифра го поставя на челна позиция и в хоръра, според някои изчисления дори пред Стивън Кинг.

Стайн е роден на 8-ми октомври, 1943-та година в Кълъмбъс, щата Охайо, в семейство на евреи. Започва да пише на 9 години, след като намира пишеща машина. В началото се ориентира към комедийни истории, като след завършване на висше образование дори става главен редактор на хумористично списание. По-късно Р.Л. Стайн се мести в Ню Йорк, за да стане писател.

В началото Стайн продължава с хумористичните книги и по-късно дори признава, че последната му идея е била да стане “страшен автор”. Със започването на поредиците Fear Street и Goosebumps обаче, кариерата му се променя. Тези книги му печелят славата на “детския Стивън Кинг” и продават многомилионни тиражи, като втората се превръща и в изключително успешна телевизионна поредица. Стайн казва, че първите томчета са залежавали по книжарниците, но по-късно мълвата за тях се разнася и те започват да се изкупуват като топъл хляб.

“Децата имат своя социална мрежа”, казва Р.Л. Стайн. “Защото си говорят, за разлика от възрастните. И не можеш да ги накараш да прочетат нещо насила. Трябва да им хареса.”

През 90-те години Р.Л. Стайн е най-продаваният автор в Щатите, а успехите му носят и множество награди – награда за популяризиране на четенето от обществената библиотека на Филаделфия през 2002-ра, три пъти избиран за най-добър хорър автор от публиката на “Дисни” и “Никелодеон”. През 2014-та година Р.Л. Стайн бива отличен за цялостен принос за развитието на хорър литературата. През 2015-та се появява пълнометражен игрален филм, вдъхновен от книгите му, където самият той е главен герой. Ролята му се изпълнява от комика Джак Блек, но и Стайн се появява за кратко.

Стайн е женен от 1969-та година, с едно дете, Матю, което се занимава с музика. Макар да е роден в Охайо, Р.Л. Стайн обожава Ню Йорк и признава, че “не може да си представи” друго място, където да живее, като подкрепя всички спортни отбори от града и понякога просто обича да се разхожда по улиците му. Любимите му автори са Рей Бредбъри и Агата Кристи, а самият той е известен най-вече с това, че пише невероятно бързо, като може да извади две книжки за един месец и мрази да си взима почивки, по-дълги от две седмици. “Не мога да разбера хората, които казват, че писането е трудно”, казва Стайн. “За мен не е трудно, а забавно”.

Р.Л. Стайн вярва, че хуморът и хорърът са тясно свързани и затова книгите му, макар и страшни за по-малките читатели, са и много забавни, а той избягва да вкарва заплахи от ежедневието като употребата на наркотици и предпочита фентъзи същества. Ще се отнася до свръхестественото, авторът казва:  “Никога не съм виждал призрак. Нито нещо паранормално.”

Р.Л. Стайн е автор, който е постигнал всичко, което някой писател може да поиска от кариерата си – комерсиален успех, признание от гилдията, успешни адаптации на малкия и големия екран. Но как иска да бъде запомнен?
“Като човекът, който накара момчетата да четат. Преди Goosebumps, момчетата трудно захващаха книга, четяха само момичетата. Но аз ги накарах да четат.”

Тагове:  ,

Един коментар за Р.Л. Стайн

  • Цитаделата  :

    […] заснет по мотиви от творчеството на писателя Р.Л. Стайн. Режисьор на продукцията е Роб Летерман, а в главната […]

Оставете отговор