Роулинг, Кинг и Риърдън спечелиха наградите на Goodreads

korab na martvite bg

Дж.К. Роулинг, Стивън Кинг и Рик Риърдън очаквано спечелиха своите категории в гласуването за годишните награди на Goodreads, най-големият сайт за читатели в света. Авторката на “Хари Потър” се наложи в класацията за най-добро фентъзи с публикувания сценарий на “Фантастични животни и къде да ги намерим”, издаден на български от “Егмонт”. Той спечели 92 611 гласа и успя да се наложи над “Скандинавска митология” от Нийл Геймън, която остана далеч назад с 54 591 гласа.

Стивън Кинг спечели наградата за хорър със сина си Оуен Кинг, а тяхната книга “Спящи красавици” събра 50 519 гласа. Новата книга за Лестат от Ан Райс завърши на трето място с 11 276 гласа, малко след Final Girls на Riley Sager. Goodreads отбелязват, че макар Кинг да е печелил няколко пъти техни награди, за пръв път побеждава в комбинация с Оуен.

Може би най-впечатляващият успех тази година обаче е на Рик Риърдън. Бестселъровият автор на книгите за Пърси Джаксън записа двойна победа в категорията за детска литература. “Корабът на мъртвите” остана на първо място с 34 516 гласа, а “Тъмното пророчество” завърши второ с 23 851 гласа, като двете книги, които са части съответно от поредиците “Магнус Чейс и боговете на Асгард” и “Изпитанията на Аполон” изпревариха новелизацията по “Красавицата и звярът” от Дженифър Донъли. На български всички заглавия от челната тройка се превеждат от “Егмонт”.

Сред другите победители личат имената на Сара Дж. Маас, която спечели категорията за тийн фентъзи с “Двор от крила и разруха”, както и това на Анди Уеър, спечелил приза за научна фантастика с романа си Artemis.

Тагове:  

Оставете отговор