Роджър Алърс

Roger_Allers,

Роджър Алърс е американски режисьор и аниматор, известен с работата си по редица филми на “Дисни”, най-известният от които е “Цар Лъв”, който заснема заедно с колегата си Роб Минкоф.

Роджър Алърс е роден на 29-ти юни 1949-та година в Ню Йорк, но израства в щата Аризона. Запалва се на анимацията още като дете, когато гледа адаптацията на “Дисни” по вечния детски роман “Питър Пан”. Като младеж Алърс помага за направата на популярната поредица “Улица Сезам”, в началото на 80-те е работил и по оригиналния “Трон”. Интересното е, че Алърс е обичал да пътува, първо в Гърция, а в края на 80-те години и в Япония, където за известно време работи в аниме индустрията.

the lion king

В началото на 90-те години Роджър Алърс започва да работи по-активно за “Дисни” и участва в снимането на класики като “Малката русалка”, “Принцът и просякът”, “Красавицата и звяра” и “Аладин”. Най-големият му успех е когато бива избран да бъде един от режисьорите на “Цар Лъв”, като този филм става най-успешната анимация на всички времена. Ролята на Алърс се възприема леко противоречиво, тъй като официалната позиция на “Дисни” е, че филмът е напълно оригинален и няма общо с японската поредица за “Кимба, бялото лъвче”, но Роджър е бил в Страната на изгряващото слънце, където това аниме минава за класика в жанра. Самият той обаче отрича да е бил повлиян от него.

Алърс помага за направата и на мюзикъла по “Цар Лъв”, който се превръща в най-касовата театрална продукция в историята, изпреварвайки дори “Фантомът на операта”. След това Роджър работи по не толкова големи проекти, като един от най-успешните му проекти е късометражен анимационен филм по приказката “Малката кибритопродавачка” на Х.К. Андерсен.

През 2019-та година Роджър Алърс получава официални благодарности от екипа на новия филм за “Цар Лъв” заради работата си по оригинала, гарантирала му място н пантеона на големите американски аниматори.

the-lion-king-theatrical-poster-3d

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор