Роб Минкоф

Rob_Minkoff

Роб Минкоф е американски режисьор и аниматор, известен най-вече с работата си по оригиналния “Цар Лъв” и първите два филма от поредицата “Стюарт Литъл”.

Минкоф е роден в еврейско семейство на 11 август 1962 година в Пало Алто, Калифорния. Учи в местното училище, преди да завърши висше образование в частния калифорнийски университет CalArts. Докато следва се запознава с Чък Джоунс, създателя на анимационната поредица “Весели мелодии”. Той става негов ментор, а Минкоф винаги го цитира като голямо влияние върху творчеството си.

black cauldron

Минкоф започва кариерата си като аниматор в “Дисни” през 80-те и работи по класиката “Черният казан”, адаптация по едноименния фентъзи роман на писателя Лойд Александър. По-късно има участие в успешни хитове като “Базил, великата мишка детектив” и “Малката русалка”. Работи по сценария на “Красавицата и звярът” и има желание да стане режисьор на филма, но не получава разрешение.

the lion king

За сметка на това обаче Роб Минкоф е един от двамата режисьори на най-успешния филм на “Дисни” от Ренесансовия им период в края на миналия век, а именно “Цар Лъв”, който заснема заедно с колегата си Роджър Алърс. Минкоф е отговорен и за култовото начало на филма, а двамата с Алърс постоянно общуват, за да може успешно да съчетаят стиловете си на работа.

stuart little

В края на 90-те години Минкоф става самостоятелно режисьор и на “Стюарт Литъл”, адаптация по романа на детския писател Е.Б. Уайт със сценарий от М. Найт Шаямалан. Минкоф се съгласява да работи по историята именно след като прочита написаното от Шаямалан, а “Стюарт Литъл” също става много успешен в бокс-офиса, като провокира режисьора да заснеме и втората част, излязла в началото на новия век, през 2002-ра година.

stuart little 2

През 2003-та година Минкоф заснема комедийното фентъзи “Привидения в замъка” с участието на Еди Мърфи, а през 2008-ма година азиатския епос “Забраненото кралство” с участието на екшън легендите Джет Ли и Джеки Чан. Кариерата му продължава и през следващото десетилетие с кримито “Мухоловка”, а през 2014-та той се връща към анимацията с “Шърман и мистър Пибоди”. Следва дълга пауза в кариерата му като режисьор преди Минкоф да се разпише отново през 2022-ра година с Paws of Fury: The Legend of Hank.

Paws_of_Fury_poster

В личния си живот Минкоф е щастливо женен за Кристал Кунг, далечна потомка на великия философ Конфуций. Двамата се запознават през 2003-та година, като Роб й предлага брак три години по-късно, навръх Свети Валентин. Двамата имат син на име Макс и дъщеря на име Зои.

Роб Минкоф е и председател на нюйоркския фестивал на детския филм. Той е режисьор с блестяща кариера, отговорен за два от любимите филми в детството на поколението деца от 90-те години – “Цар Лъв” и “Стюарт Литъл”. Дори само заради това заслужава поклон за работата си.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор