Робърт Хауърд

Робърт Хауърд

Едно от най-важните имена в историята на фентъзито е това на Робърт Е. Хауърд, създателя на безсмъртния варварин Конан.

Хауърд е роден на 22. І. 1906 година в малкия град Пийстор, щата Тексас. Баща му е бил известен лекар от родата на първите заселници по Дивия Запад.

Робърт бил саможив и стеснителен младеж, задушаван от консервативната среда в града си. Поради даденостите на природата – Хауърд бил много атлетичен – автора постоянно се занимавал със спорт и спечелил редица състезания по езда и бокс. Но въпреки това Робърт се насочил към литературна кариера, започвайки да пише разкази в най-различни жанрове (хорър, приключенски) под най-различни псевдоними.

След големия успех на разказите, младия Хауърд преодолял стеснителността си и прописал под истинското си име, като с него той и остава в паметта на хората като един от бащите на фентъзито (редом с Дж. Р. Р. Толкин). Въображението на безкрайно талантливия млад човек му позволило да създаде уникалния свят на Хайборейската епоха, включващ в себе си богове, чудовища, магьосници, войни и различни народи, обитаващи един пълнокръвен свят на Меча и Магията, разположен в хипотетичното минало на земята. Този свят Хауърд населил с множество образи на силни, непоколебими герои, най-известния от които безспорно е мрачния варварин Конан.

Въпреки огромния успех на произведенията си, Хауърд остава до последно тъжен и уязвим младеж. И когато през 1936 година разбира, че майка му е на смъртно легло, той не издържа и прекъсва живота си едва 30-годишен.

Това е ужасна загуба не само за близките на автора, не само за огромния му брой фенове, но и за жанра “фентъзи” като цяло. Само Бог знае какво би станало, ако Хауърд беше продължил да пише, прибавайки опита на годините с характерния плам на писането си.

Дори и така обаче той е безспорно един от колосите на жанра “фентъзи” и от неговите произведения съвременните автори черпят с пълни шепи, а неговата “рожба” Конан е един от най-популярните литературни образи изобщо. С него Хаърд остава жив завинаги…

Оставете отговор