Робърт Вендити

r venditti

Робърт Вендити е американски автор на комикси, известен с адаптациите си по романите на Рик Риърдън от поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”.

Вендити е роден и израснал в Холивуд. Като малък е искал да стане писател на книги и рядко е посягал към комиксите, а висшето му образование е на политолог. Комиксовата си кариера започва с поредицата “Двойници”, която е дотолкова успешна, че вдъхновява излизането на игрален филм с участието на екшън легендата Брус Уилис. Това е началото на успешна кариера за Вендити, който по-късно работи за DC и техни поредици като “Флаш” и “Лигата на справедливостта”, за “Марвел” и “Железният човек”, както и за поредицата X-O Manowar на издателство “Валиант”.

percy komiks

Вендити прави адаптациите малко след излизането на книгите, като първият брой по “Похитителят на мълнии”, се появява на пазара през 2010-та година. Той има достатъчно голям успех, че да направи адаптациите и на продълженията от оригиналната поредица “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, както и на първите два тома от продължението “Героите на Олимп”. На български тези комикси вече излизат благодарение на издателство “Егмонт”, водещото у нас за издаване на съвременна детска литература.

Вендити е адаптирал на комикс също така и романа “Синя кръв” на Мелиса де ла Круз, автор е и на комиксите “Майлс Тайлър”, които си печелят добри думи от самия Рик Риърдън.  Той е определено добър автор в своя бранш и се надяваме адаптациите на “Пърси Джаксън” да бъдат успешни, за да видим и други негови творби у нас.

miles taylor

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор