Риърдън спечели още една награда от Goodreads, но този път беше на косъм

daughter rick

Авторът на “Пърси Джаксън” Рик Риърдън спечели за поредна година наградата за най-добра детско-юношеска книга, но този път беше наистина на косъм. Новият му роман “Дъщеря на дълбините” не е по гръцките митове, а по книгите на Жул Верн и взе само с 500 гласа повече от останалото на второ място заглавие от Виктория Шуаб, при положение, че и за двете бяха подадени над 24 000 гласа. Това издава, че популярността на автора не е каквато беше едно време и може би не е случайно, че той планира да се завърне в света на Пърси с нова поредица за Нико и Уил, която ще започне да излиза през 2023-та година.

В същото време другият доминатор в наградите, Стивън Кинг, падна, като остана зад романа The Final Girl Support Group, заигравка с ужаси от типа на “Хелоуин” и “Петък 13-ти” от писателя Грейди Хендрикс. Краля взе над 40 000 гласа с “По-късно”, но опонентът му имаше над 45 000 и така спечели убедително. Сред другите победители бяха Сара Дж. Маас във фентъзи категорията (с над 100 000 гласа за поредната си книга за Дворовете, два пъти повече от втория), Анди Уеър в тази за научна фантастика и Лий Бардуго за младежко фентъзи.

В началото на състезанието бяхме коментирали, че наградите на Goodreads стават като българското футболно първенство, с предизвестени резултати, но загубите на Кинг, Холи Блек и Касандра Клеър, както и много трудната победа на Рик показват, че нещата вече не седят точно по този начин. “Междузвездни войни”, които се надяваха да си върнат популярността на старата Разширена вселена, но пак пробваха с по-политкоректна история за Светлината на джедай(к)ите също останаха капо. Все пак като цяло и тази награда номинираните и отличените са предимно от крайно либералния сектор, нещо, което е така откакто Goodreads бяха закупени от “Амазон” преди няколко години.

Може да прегледате всички победители ТУК!

Тагове:  ,

Оставете отговор