Риърдън пак прибра награда от Goodreads

 photo magnus20vs20percy_zpskebgg19p.jpg
Най-големият сайт за книги в света Goodreads обяви носителите на своите годишни награди, гласувани от читателите на сайта. “Мечът на лятото” от Рик Риърдън защитава титлите на “Героите на Олимп” в категорията за детска книга с резултат от над 43 хиляди гласа, който не оставя никакви шансове за съперниците му. Въпреки това, трябва да се отбележи сериозният спад на автора спрямо миналата година, когато “Кръвта на Олимп” взе над 63 000 гласа. Ако има социолог в групата, той може да изчисли какъв процент е загубила новата поредица за Магнус Чейс спрямо Пърси, Джейсън и Нико, но популярността на Рик е такава, че това също му осигурява комфортна победа!
Сара Дж. Маас печели наградата за младежко фентъзи с поредната книга за Селена Сардотиен, която печели над 35 000 гласа. Това е по-слаб резултат от триумфа на Касандра Клеър преди година /над 50 000 гласа/, но е впечатляващ за авторка, започнала кариерата си във форум.
“Внимание, психоспусък” на Нийл Геймън печели приза за най-добро фентъзи. Англичанинът се счита за един от най-великите автори на всички времена и новата му антология събира над 33 000 гласа. Едва ли има друг писател, който може да спечели такава награда с разкази.
“Golden Son” на Пиърс Браун печели наградата за научна фантастика. Това е продължение на романа “Червен изгрев” и е малко озадачаващо, че присъства тук, а не в младежката категория. Резултатът на книгата е над 32 000 гласа.
Живият класик Дийн Кунц печели приза за хорър със “Сейнт Од”, която печели над 17 хил. гласа. Който е чел авторът, не би имал съмнение, че призът е заслужен.
“И страж да бди на пост” от Харпър Ли победи в категорията за най-добър роман. Продължението на класиката “Да убиеш присмехулник” взе малко над 31 хиляди гласа.
И накрая, отбелязвам съкрушителната победа на “Момичето от влака” на Паула Хокинс – 106 хиляди гласа в категорията за трилър. Това е и най-силният резултат за годината.

Оставете отговор