Ричард Леймън

Ричард Карл Леймън е американски писател на ужаси, който обаче постига най-голямата си популярност във Великобритания. Неговата запазена марка е жанрът на екстремния хорър “сплатърпънк” (на български се среща и определението “кървав хорър”), с изключително брутални описания на насилие и никаква цензура.

Леймън е роден на 14-ти януари 1947-ма година близо до Чикаго, в щата Илинойс, но като тийнейджър израства в Калифорния. След като завършва средното си образование, става първо бакалавър по английска литература в Орегон, а после и магистър по същата тема в Лос Анджелис.

the cellar

Първата му книга, “Къщата на Звяра” (The Cellar) излиза на книжния пазар през 1980-та година, като още в нея авторът отива отвъд границите на приемливото, като съчетава типичната история за чудовище в изоставена къща с патологична история за психопат педофил. През 1981-ва година Леймън издава “В тъмните гори” (The Woods Are Dark – за канибали изнасилвачи), но за съжаление книгата е цензурирана с около 50 страници и според него това му пречи да набере скорост като популярност, въпреки подкрепата на майсторите Дийн Кунц и Стивън Кинг, изразена с добри думи към творчеството му. Въпреки това Леймън продължава да пише, като през 1988-ма година романът му “Плът” (Flesh), разказващ за кръвожаден паразит, обсебващ млади хора, печели наградата за най-добър хорър от Science Fiction Chronicle. Година по-късно Леймън бива издаден в Англия и там придобива голяма популярност, като може само да се спекулира дали това не е защото местната публика е привикната на сюжети с много насилие от автори като Джеймс Хърбърт или Шон Хътсън.

the-woods-are-dark

На български Леймън има издадени няколко книги през 90-те, като освен споменатите по-горе заглавия сред тях влизат още “Нощно шоу”, “Лаведа” и “Малкаса Пойнт” – продължението на “Къщата на Звяра”. За последно родните издатели му обърнаха внимание през 2014-та, когато у нас се появи “Пътуващо представление с вампир”, книгата, за която Леймън печели престижната награда “Брам Стоукър”. За жалост това се случва посмъртно, тъй като на 14-ти февруари 2001-ва година Леймън си отива едва на 54 години от инфаркт. За сравнително краткия си живот обаче той написва 30 книги и 60 разказа, запомнящи се както със специфичната си бруталност, така и с изключително прецизния, лаконичен, но зарибяващ стил, с който авторът кара читателите трескаво да прелистват страниците на книгите му. Освен на художествена литература, Леймън е автор и на ценни есета, в които дава полезни съвети на младите автори и описва трудностите пред писателите на хорър и приемането им обществото. Въпреки това, знае се, че самият той е приемал с чувство за хумор критиките към себе си, като на обвинение, че книгите му напомнят долнопробни видео филми отвръща, че е поласкан, тъй като такава е била целта му.

Колоритен, шокиращ и по своему чаровен, Ричард Леймън е един от големите автори на ужаси в историята. Поклон пред светлата му памет!

laymon gun

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор