Ричард Адамс

Richard-Adams

Ричард Джордж Адамс е британски писател, автор на романи за животни. Най-известното му произведение е “Хълмът Уотършип”, епична история, макар в нея да се разказва за зайци.

Адамс е роден на 9-ти май 1920-та година в Англия. Баща му е лекар. След като завършва средното си образование, той учи съвременна история в Оксфорд. През 1940-та година той получава повиквателна за армията, като тогава родината му воюва с нацистка Германия във Втората Световна Война. Адамс служи в Палестина, в Европа и в далечния Изток, но не участва в реални бойни действия нито срещу нацистите, нито срещу имперска Япония. През 1946-та година Адамс се уволнява от армията и се връща в Оксфорд, където продължава да учи. Той става бакалавър през 1948-ма година и магистър през 1953-та. Докато започне да пише обаче, минават още много години.

Watership_Down_cover

Първоначално идеята за “Хълмът Уотършип” се появява, когато той пътува с дъщерите си в колата. За да ги развлича, Ричард Адамс им разказва героична история за зайци, вдъхновена от реално съществуващи места, каквито са хълмът Уотършип и фермата Нътхенгър. Той започва да я пише през 1966-та година, като я завършва две години по-късно. След това започва ходенето по мъките с издиването й. Четири издателя и три писателски агенции отхвърлят романа, но през 1972-ра, “Рекс Колингс” се съгласяват да издадат книгата. Въпреки това издателят не бил уверен в успеха на романа.

“Купих правата за книга със зайци. Един от тях е екстрасенс. Смяташ ли, че съм луд?”, писал той на свой колега.

Скептицизмът му не бил оправдан. При излизането си “Хълмът Уотършип” продава един милион бройки и печели двете най-престижни награди за детска литература в Обединеното Кралство, тази на “Гардиън” и медалът “Карнеги”. Адамс е един от едва шестимата автори с подобно постижение, а през 1975-та той бива избран за член на Кралското общество за литература. “Хълмът Уотършип” бива адаптиран и на голям екран като анимационен филм през 1978-ма година, като се превръща в една от най-успешните британски продукции на всички времена. Той освен това вдъхновява и ролевата игра Bunnies and Burroughs.

watership video

Адамс продължава да пише, като през 1974-та година издава фентъзи романът “Шардик”, за огромна мечка, която по-късно бива цитирана и от Стивън Кинг в “Тъмната кула”. През 1977-ма година той публикува романа Plague Dogs, за две кучета, които бягат от лаборатория и застава с името си срещу практиката с тези животни да се правят експерименти. Тази книга също бива адаптирана на анимационен филм.

“Открих, че мога да пиша на 52 години”, споделя по-късно Адамс. “Жалко е, че не разбрах това по-рано. Не съм мислил за себе си като писател, докато не станах такъв”.

Авторът продължава да твори, като сред по-късните му хитове са The Tyger Voyage, за антропоморфни тигри и Tales of the Watership Down, сборник с разкази за света на първия му роман, който си остава и най-успешен. Авторът няма нищо против това.

“Няма как да очакваш друг подобен успех. Но той ти дава самочувствието да пишеш с удоволствие”, признава авторът. Междувременно “Хълмът Уотършип” продължава да стига до все повече читатели, като днес вече е продала над 50 млн бройки. Това я превръща в една от най-продаваните книги на всички времена. Мнозина търсят в нея метафора, било за борбата между демокрацията и тоталитаризма, било за вярата на автора, който изненадващо предвид народността си е православен християнин.

watership cover2

“Това е само история”, настоява той. “Много хубава история, трябва да призная, но нищо повече. Не съм искал да бъде притча. Това е важно. Силата й идва от това, че е история, разказана докато пътуваме в колата”.

Въпреки това героите от “Хълмът Уотършип” са вдъхновени от реално съществували лица. Майор Джон Гифърд, войник от Втората Световна Война, е моделът, върху който е направен главния герой Леско. Адамс го описва като “смел и скромен човек”, който обаче е бил изключителен организатор.  Капитан Дезмънд Кавано, загинал в бойните действия пък е моделът, по който е направен Голям перчем, боеца на добрите зайци в книгата. Себе си пък Адамс идентифицира с Петко, заекът, чиито пророчески видения дават началото на книгата:

“Плашлив, не става за боец. Но може да даде нещо с интуитивното си познание.”

hazel fiver

Трябва да се отбележи, че Ричард Адамс обаче се е постарал неговите зайци да се държат като такива, а не като хора в заешка кожа. Той изчита внимателно “Личният живот на заека” от Р.М. Локли, изследване за живота на тези очарователни животинки и използва натрупаните познания, за да направи така, че “Хълмът Уотършип” да звучи достоверно, въпреки антропоморфните черти на героите що се отнася до техните история и фолклор. Усилията му не остават незабелязани – книгата е като Библия за фъри фендъма, като освен оригиналния филм от 78-ма бива адаптирана и на телевизионен анимационен сериал през 99-та и накрая на епична поредица от четири епизода на ВВС и “Нетфликс” през 2018-та – две години след като авторът почива, на 24-ти декември 2016-та година у дома си в Оксфорд. Неговите дъщери продължават да пазят наследството му, достигнало до милиони читатели по целия свят.

Поклон пред светлата му памет.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор