Ритуалът

the-rite

“Ритуалът” /The Rite/ е филм на ужасите от 2011-та година. Негов режисьор е Микаел Хафстрьом, а сред актьорите личи името най-вече на легендарния сър Антъни Хопкинс /”Мълчанието на агнетата”, “Ханибал”/.
Майкъл Ковач /в ролята Колин О’Донъхю/ е млад студент в католически университет, който изпитва силни съмнения във вярата си и се чуди дали да не се откаже от работата на свещеник. В опит да го убеди в това да не зарязва призванието си, отец Матю го изпраща на курс в Рим, където Ватиканът обучава екзорсисти за борба с демонично обсебване. Майкъл е изключително скептичен към цялото нещо, като смята, че става дума за зле диагностицирани случаи на параноидна шизофрения. По тази причина лекторът на курса отец Ксавие го изпраща при стария и често действащ на своя глава отец Лукас, който практикува екзорсизъм. Първоначално Майкъл отказва да приеме, че в случаите, на които попада действително има нещо свръхестествено. Това обаче се променя, когато двамата със стария свещеник привличат вниманието на отвратителна злонамерена сила, явяваща се като черно муле…
“The Rite” е филм, за който се твърди, че е вдъхновен от действителните преживявания на свещеника Гари Томас. Допускам, че е възможно това да е така, но не мога да не отбележа натрапващите се на моменти прилики с първата и третата част от поредицата “Заклинателят” /”The Exorcist”/, както в проявленията на паранормалните явления, така и в диалозите на отците със злата сила и дори тяхната роля в сценария /на практика двамата пунктират Карас и Мерин от първата част/. Въпреки това намирам “Ритуалът” за сполучливо попадение в жанра. Антъни Хопкинс както винаги е брилянтен, но само добри думи мога да кажа и за Колин О’Донъхю, както и за Алис Брага, която участва в ролята на журналистка, разследваща екзорсизма като практика за да намери отговорите за лична трагедия, която е преживяла. Най-хубавото е, че за разлика от много ужаси, които са самоцелно гадни и психиращи, “Ритуалът” има хубаво и смислено послание и затова си струва да бъде гледан.

Оставете отговор