Рискове и възможности пред “Цар Лъв”

Lion King 2019

В края на миналата седмица президентът на “Уолт Дисни Пикчърс” Шон Бейли разкри, че намира вселената, започната от римейка на “Цар Лъв” през 2019-та година за достатъчно богата, че да послужи за основата на поредица, сходна с “Междузвездни войни”, стига от компанията да могат да намерят “историите, които си струва да бъдат разказани”.

Новината обиколи като пожар фендъма на “Цар Лъв” и предизвика вълнение сред едни, но и тревога у други. Лично аз имах нужда от няколко дни, за да осмисля тази идея, поради което забавих този материал. И макар да не искам да се кахъря за Нероден Петко, отсега мога да кажа, че не съм ентусиаст, макар да обожавам “Цар Лъв”.

the lion king

Истината е, че този филм на “Дисни” вече има много успешна вселена. Започнал с пълнометражната анимация от 1994-та, той вдъхновява великолепното си продължение “Гордостта на Симба”, чудесния сериал “Пазител на лъвските земи” (или “Лъвската стража”), най-успешната театрална постановка в историята, както и, разбира се, страхотния фотореалистичен римейк, показал природата на Африка в пълния й блясък. А тепърва предстои и филмът за детството на Муфаса догодина.

The Lion Guard

Също така е несъмнено, че “Цар Лъв” има още силни истории, които да бъдат разказани. Част от споменатите по-горе произведения ще изглеждат фантастично, ако също получат фотореалистично третиране, особено историята на Кову и Киара, но също и тази за надарения с магически сили Кайон. Новата вселена би могла да се върне и назад, към поколението преди Скар и Муфаса, засегнато в някои вече забравени книжки на “Дисни” или пък да развие идеята затова къде е отишъл изгубеният син на Симба, Копа.

Mondo_TV_-_Simba_the_King_Lion_-_Poster_from_Series_Brochure

Не е за подценяване и вариантът за среща с героите от “Книга за джунглата”. Истината е, че за този вариант се сети първо италианецът Орландо Коради, който през студиото си “Мондо” разказа история, в която Симба се бореше с тигъра Шир Хан. Едва ли ще е проблем на “Дисни” да уточни правата за идеята със сина му Матео, а възможността зверовете на Африка да се срещнат с тази на Индия би била епична.

lion king concept art

Но за съжаление проблемът е, че доверието на феновете към “Дисни” към днешна дата клони към абсолютната нула. Точно Шон Бейли, който даде идеята за лъвска вселена, е отговорен за политкоректния кастинг на множество от филмите на корпорацията, в които систематично се изличават ролите на бели персонажи в името на вече патологично звучащото многообразие. Последният пример е “Малката русалка”, получил мощна подкрепа от мегаполисите Ню Йорк и Лос Анджелис, но подминат с обида и мълчание в останалата част от света, което предопределя и позицията му на бокс-офис разочарование.

kylo ren team

Самата сага “Междузвездни войни”, която Бейли дава за образец, по-скоро вече е убита от “Дисни”. Замина си величавият тон на Джордж Лукас, усещането за епика извън времето, за мащабен конфликт между трансцедентни проявления на доброто и злото, въплътили се в герои, по-големи от живота, каквито бяха Йода, Анакин Скайуокър и Император Палпатин. Вместо това имаме злободневно джавкане между борещи се за социална правда протестъри и уморени от злоба чиновници, очевидно въплъщаващи старото поколение консерватори, от които Холивуд няма търпение да се отърве. Антипатични и неугледни партизани правят атентати срещу истерици, практикуващи с неумение тъмната страна. “Историята вече не е за рицари, а за обикновените хора”, хвалят се авторите на сериала “Андор”, сякаш това е нещо хубаво.

lion king 2019

Наистина ли искаме “Цар Лъв” да преживее същото нещо? Настървени лъвици да нападат мъжкарите си заради фундаментално сексистките отношения във вида Pantera Leo, антилопи да се вдигат на бунт заради това, че са подтискани от хищниците, Рафики да ни каже, че и животите на хиените имат значение? Съжалявам, но от сегашния мениджмънт на “Дисни”, от екипа, който ръководи компанията им през последните години, очаквам точно това.  Тежко го преживях, когато се случи с “Междузвездни войни”. С “Цар Лъв” няма да ми е по-леко.

the jungle emperor

Честно казано, в момента бих се зарадвал повече на ново аниме за Кимба, който и без това е оригиналът на историята или пък на самостоятелни филми за лъвове, като хита от миналата година “Звярът”. Разбира се, възможно е на теория да бъда опроверган, да излязат много нови филми за “Цар Лъв” и те да се окажат страхотни, достойни продължения на римейка и изграждащи нещо невиждано красиво и епично. В крайна сметка, “Аватар” задържа върховото си ниво с “Природата на водата” и след като стана част от портфолиото на “Дисни”. Дали обаче рискът си струва, особено без човек като Джеймс Камерън, който да е гарант за качество?

Поне на този етап, аз не съм убеден.

Статия на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор