Рей Скайуокър

rey

Рей Скайуокър е героиня от поредицата “Междузвездни войни” и главен герой в трилогията Епизоди между 7 и 9. Въпреки името си, тя няма кръвна връзка с Люк или Анакин Скайуокър, а вместо това е внучка на Император Палпатин.

Рей израства без спомен и знание за родителите си на пустинната планета Джаку, където се препитава като вехтошарка, без да знае, че има талант в Силата – тайнствената енергия, която свързва всичко живо в галактиката. Животът й се променя, когато бива намерена от робота ВВ-8, криещ карта, водеща към местонахождението на легендарния джедай Люк Скайуокър. Срещайки го, Рей бива въвлечена във войната между Съпротивата, защитаваща Новата Република и Първия ред, зли наследници на галактическата Империя. Рей се запознава с щурмовак дезертьор на име Фин, с който бягат от Първия ред. По време на полета си те попадат на Хан Соло, легендарния герой от миналото, с който Рей бързо се сприятелява. За съжаление обаче по петите на Рей е синът на Хан, последовател на тъмната страна, представящ се с името Кайло Рен. Кайло отвлича Рей и я води на Звездоубиеца, планета, превърната в мощна бойна станция, от която Първия ред може да унищожава няколко планети едновременно. Рей се измъква с атаката на Съпротивата срещу Звездоубиеца и така среща своите приятели, дошли да я освободят. Радостта й обаче се превръща в скръб, когато става свидетел на нещо ужасно – как Кайло Рен убива баща си. Рей, която вече се е сблъсквала с Рен в двубой на Силата, където е взела надмощие, влиза и в реална битка със светлинни мечове и успява да го победи, но той остава жив.

rey staff

След като пристига при Люк Скайуокър, Рей бива неприятно изненадана от това, че старият джедай няма желание да я обучава, макар да става ясно, че тя има огромен талант в Силата. Според Люк джедаите наистина трябва да изчезнат и той няма желание да продължава завета им и за в бъдеще. Рей научава причините за това му чувство – самият той се е провалил като учител и е бил нападнат от своя чирак Бен Соло, който избил останалите му ученици и се превърнал в чудовището, наречено Кайло Рен. Кайло обаче се свързва с Рей през Силата и разкрива своята гледна точка, според която Люк го е атакувал докато спи и не му е оставил друг избор. Той убеждава Рей да отиде при него и двамата се изправят срещу Сноук, Върховния лидер на Първия ред и майстор на тъмната страна, когото обаче Кайло успява да убие с измама. След това той предлага на Рей да се присъедини към него. Усещайки тъмната страна, тя бяга и се връща при Съпротивата, като успява да спаси мнозина от тях и така задържа надеждата на галактиката за свобода. За жалост Люк Скайуокър обаче загива след като запраща образа си от другия край на галактиката, за да забави Кайло Рен, новия Върховен лидер на Първия ред.

star-wars-rise-of-skywalker-rey-spotlight-1572975046

За жалост обаче и смъртта на Сноук е се оказва Пирова победа, тъй като скоро в галактиката проехтяват думите на Император Палпатин, архизлодеят, създал Империята и оцелял по незнаен начин след унищожението на втората Звезда на смъртта. По-лошо, Кайло Рен продължава да преследва Рей, като й разкрива, че тя е внучка на Палпатин и това е източникът на силата й. Младата жена е ужасена, тъй като е измъчвана от ужасни кошмари, в които заема черния трон на Ситите, загадъчния орден, посветен на Тъмната страна на Силата. Рей влиза в решителна битка с Кайло Рен и го ранява смъртоносно, но това я плаши и тя използва Силата, за да го изцери, след което бяга на планетата на Люк, за да се скрие като отшелница. Духът на стария джедай я убеждава да не се предава и тя заминава към Екзогол, където е ужасният ситски лорд Дарт Сидиъс, познат на повечето хора в галактиката като Император Палпатин.

rey darkness

Когато Рей среща Палпатин, той я приветства като негова наследница и разкрива плана си пред нея – тя трябва да го убие, а с това неговият дух, който носи тайната на всички Сити от времето на Дарт Бейн насам, ще се всели в нея. Рей условно приема, но всъщност решава да се изправи срещу Палпатин, като на нейна помощ се притичва Бен Соло, измъкнал се от тъмната страна заради помощта й. За жалост това обаче се превръща в начин Палпатин да върне силите си, тъй като двамата с Бен са Диада в Силата, която прави и двамата по-могъщи, отколкото биха били поотделно. Дарт Сидиъс изсмуква силите им и укрепва, като след това заплаща буря от светкавици към флотата на Съпротивата, нападнала Екзогол. Палпатин захвърля Бен Соло в пропаст и насочва адските си мълнии към собствената си внучка, обиждайки я, че е никоя и не може да се сравнява с величието му. Рей оцелява, получавайки помощ от духовете на старите джедаи – Люк, Анакин, Йода. Тя връща мълниите към дядо си и двамата умират във взрив на тъмната страна. Тогава обаче Бен Соло, успял някак си да се измъкне от падането, дава последните си сили на момичето, за да я върне към живот и двамата се разделят с целувка.

След края на войната Рей се прибира на планетата Татуин, където тя приема името Скайуокър и заравя мечовете на джедаите в очакване на по-добри времена и надеждата, че със злото на Ситите и техния страховит господар Палпатин е свършено веднъж и завинаги.

Представена от Александър Драганов

 

Оставете отговор