Реймънд Фийст приключва “Легенда за Огнегривия”

gospodar stihii

На 10 октомври у нас се очаква да излезе “Господар на стихии”, трета част от фентъзи епоса “Легенда за Огнегривия”, с който ветеранът на жанра Реймънд Фийст приключва поредицата.

Баронство Маркензас е опустошено от война. Безмилостни нападатели са избили жителите на Хълма на Беран, сред тях и Гвен, любимата съпруга на Деклан Ковача. Обезсърчен, с изпепелени надежди, Деклан се заклева да издири и да унищожи нашествениците – амбиция, споделена от барон Дейлон Дюмарш, чието семейство също е избито.

Междувременно Хава, чиято дарба в пиратството ѝ е спечелила прозвището Морския демон, като ѝ е помогнала да завземе кораба съкровищница „Черната диря на Борзон“ и най-бързия плавателен съд на азантите „Кралицата на бурите“, се приближава към обиталището на онези, които са развихрили убийствените орди.

Нейният съпруг Хатушали, последният жив от кралската фамилия на Итракия, легендарните Огнегриви, се стреми да овладее наследените магически сили. Вече е способен да вижда и дори да странства през нишките енергия, захранващи цялото съществуване: стихиите. Но дали ще успее да прелее своята магия навреме, за да се противопостави на най-ужасната заплаха, пред която някога се е изправял Гарн?

Фийст е един от класическите майстори на фентъзи, известен в миналото най-вече с прочутата “Сага за войната на разлома”. За нея той спечели и първата награда на Цитаделата в категорията за Автор на годината, но това се случи преди повече от 20 години – през 2002-ра. На български език книгите му, включително и тази, се издават от “Бард”.

Оставете отговор