Реймънд Бригс

Raymond Briggs

Реймънд Бригс е уважаван английски автор и илюстратор, известен най-вече с произведенията си за деца. Заради творчеството си той е отличен с орден на Британската империя и редица литературни награди.

Бригс е роден на 18 януари 1934 година в Уимбълдън. Родителите му са обикновени хора, като баща му бил млекар, а майка му работила като слугиня, преди да стане домакиня у дома. Още дете, той преживява ужаса от Втората Световна Война и трябва да бъде евакуиран в Дорсет.

Реймънд учи в класическа гимназия и от малък се увлича по рисуването. Баща му всячески се мъчи да го разубеди от такава недоходоносна кариера, но младият Бригс упорства и следва четири години рисуване, а после и типография. Започва кариерата си като илюстратор на народни приказки, по-късно пише комикси за дядо Коледа, с които натрупва голяма известност. Най-големият му успех обаче идва със “Снежният човек”, история без думи, която набира невероятна популярност и бива адаптирана на превърнала се в култова анимация. По-късно писателят Майкъл Морпурго добавя и текст.

When_the_Wind_Blows_1986

През 80-те години Бригс започва да твори истории и за възрастни и създава комикса “Когато вятърът задуха”, смразяваща кръвта история за ефекта от евентуален ядрен конфликт върху живота на възрастна двойка, базирана частично на собствените му родители. Това произведение бива обсъдено в британския парламент, където Реймънд получава благодарност за навременната си намеса в дебата по време на Студената война, а по-късно получава и филмова адаптация, която се превръща в класика.

Ethel_&_Ernest_poster

През 90-те години Реймънд Бригс създава още една, за щастие не толкова песимистична история, вдъхновена от живота на баща му и майка му. Това е комиксът Ethel & Ernest. който се счита за връх в творчеството му и също бива адаптиран на филм.

Освен художник, Реймънд Бригс е бил и преподавател по рисуване, а един от учениците му е небезивестният Крис Риддъл. Почива на 9 август 2022 година в Брайтън като един от най-уважаваните автори във Великобритания. Дълбок поклон пред светлата му памет!

snowman bg

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор