Ранилист

ranilist

Ранилист, по-известен като генерал Ранилист (на английски General Woundwort) e основен антагонист в заешкото фентъзи “Хълмът Уотършип” на Ричард Адамс и различните му адаптации. Той е описван като почти толкова голям, колкото би бил и един див заек (hare), макар да е от вида на питомните (rabbit).

Ранилист владее Ефрафа. Това е Аусла (в света на Ричард Адамс така се наричат заешките бърлоги), в която той има абсолютен контрол. Ранилист е имал много тежко детство, като е видял злото на елилите (на заешкия език така се наричат животните, които преследват зайци) и е решил да създаде общество, в което зайците могат да живеят в безопасност. За целта той налага диктатура, в която огромно количество зайци живеят заедно и има стриктно определени часове, в които да излизат да сифлеят (или казано по човешки да пасат). Неподчинението не се търпи и се наказва най-строго.

woundwort 90s

Генерал Ранилист научава за съществуването на колонията зайци на хълма Уотършип, когато те идват да го помолят за няколко зайки, които да пусне да живеят с тях, така че да могат да се размножават. Ранилист отказва и се опитва да плени пратениците, които се измъкват с големи мъки. По-късно в Ефрафа прониква Голям перчем, боецът на Уотършип, който успява да организира бягство на зайките с помощта на Леско и неговият приятел чайка. Ранилист побеснява от това нещо и организира военен поход, в който повежда зайците си срещу хълма Уотършип. Там той влиза в тежка битка с Голям перчем и макар да има надмощие, не успява да го победи категорично. Докато битката помежду им трае, Леско успява да примами куче, което да прогони натрапниците. Планът му успява, но генерал Ранилист отказва да избяга. Смел до безрасъдство, той се изправя срещу песа с думите, че не се бои от нищо и оттам нататък съдбата му е неясна. Макар никой повече да не го вижда, трупът така и не е намерен, а някои дори предполагат, че си е основал нова Аусла. Що се отнася до кучето, то се връща у дома си с такива рани, че стопанинът му решава, че се е било с друго куче.

GeneralWoundwort

С течение на времето генерал Ранилист се превръща в страховита приказка за зайците. Майките разказват на малките си, че ако не слушат, той ще ги вземе, говори се дори, че той е братовчед на Черния заек от Инле – въплъщението на смъртта. Според автора Ричард Адамс, разказал историята, това е наследство, от което Ранилист не би бил недоволен.

Във филма на “Нетфликс” ролята на генерал Ранилист се озвучава от големия актьор сър Бен Кингзли.

General-Woundwort-Watership-Down-Remake

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор