Ралф Файнс реши да защити Дж.К. Роулинг

ralph-fiennesjpg

Големият английски актьор Ралф Файнс, изпълнил ролята на лорд Волдемор във филмите на “Хари Потър”, наскоро излезе с официална подкрепа към създателката на поредицата Дж.К. Роулинг. Причината е започналия миналата година линч срещу авторката, която вярва в съществуването на биологични полове и е противничка на това, което много консерватори, а отскоро и някои либерали, наричат “джендър идеология”. Файнс каза, че “не разбира омразата, насочена към нея. Нормално е разговорът да е по-емоционален, но тази епоха на обвинения и заклеймявания е ненормална. Намирам за смущаващи нивото на омраза и езикът на насилие, които се използват срещу хора с различно мнение”.

Ралф Файнс, който освен като Волдемор, е известен и като Червения дракон от филмите за Ханибал Лектър и е печелил номинация за “Оскар” с изпълнението си в “Списъкът на Шиндлер”, е поредният актьор от поредицата, защитил авторката. Преди това Роби Колтрейн, изпълнил ролята на Хагрид също застана на нейна страна, а Еди Редмейн (Нют Скамандър), първоначално тръгнал срещу нея, промени позицията си след като видя за какъв хейт става дума. Счита се, че Том Фелтън (Драко Малфой) също я подкрепя, макар публично да заема неутралитет. За съжаление триото на Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън (Хари, Рон и Хърмаяни) не защитиха Роулинг, а застанаха на срещуположната страна. Интересно е да се отбележи, че преди две години Файнс зае подобна позиция, когато защити от обвинения в расизъм и великия Лиъм Нийсън.

През миналата година фентъзи клуб “Цитаделата” зае твърдо страната на Дж.К. Роулинг в спора, нещо, което е колкото заради емоционална привързаност към създателката на може би любимия ни фентъзи свят, толкова и заради принципната ни позиция против ескалирането на екстремната политкоректност и ограниченията върху свободата на словото, които тя налага, разчитайки на корпоративен контрол, узаконен от изстъпленията на организирани активисти. Ние продължаваме да подкрепяме Роулинг и приветстваме позицията на лорд Файнс, доказал се като истински джентълмен. Същевременно обаче линията на Цитаделата се променя от експлицитна опозиция срещу политкоректността към китайския принцип “не подкрепяме, не сме против, не промотираме”. Това ни позволява да не водим безкрайни и безплодни битки срещу доминиращия политически дискурс на Запад. Вместо това ние насочваме внимание към произведения от далечния Изток, които се отличават с висока естетическа стойност, излизаща извън рамките на злободневното. Това обаче не значи, че ще забравим напълно любимите си поредици отпреди, а на едно от първите места сред тях си остава “Хари Потър”.

voldie snape

Оставете отговор