Ралф Файнс отново в защита на Роулинг

ralph-fiennesjpg

Английският актьор Ралф Файнс, популярен с изпълнението си на лорд Волдемор в поредицата “Хари Потър”, отново защити авторката в интервю пред в-к “Ню Йорк Таймс”. На въпрос за скандалите около авторката, свързани с позицията й, че полът е преди всичко биологична категория, Файнс целият “настръхва” и отсича:

“Роулинг написа тези страхотни книги, в които младите хора намират себе си. Темата в тях е това как да бъдеш по-добър човек. Обидите, с които я заливат са отблъскващи и отвратителни”.

По-нататък Файнс изяснява:

“Разбирам защо някой може да се ядоса на думите й, но тя не изрича някаква крайнодясна мантра. Тя е просто една жена, която казва, че е жена и иска да има правото да го заяви. Разбирам я напълно, макар аз самият да не съм жена”.

voldie

Защитата на Файнс идва тъкмо навреме след нова порция атаки срещу Роулинг, при това от две различни посоки. Първо създателят на хорър поредицата “Хелрейзър” Клайв Баркър атакува Роулинг, като каза, че тя няма право мнение на трансджендърите, а по-късно и нашият шоумен Слави Трифонов, пробвал се и като политик, каза в интервю пред Тошко Йорданов, че се радва “да е Волдемор, а не Дъмбълдор, който е гей”, иронизирайки атаките срещу него от страна на политически противници. Контрастът в позициите показва, че Джоан защитава умерения център в спора, което за съжаление й носи негативи и атаки както от страна на “борци за социална правда”, така и на “алтернативно” десни “консерватори”.

Файнс обаче от самото начало защитава Роулинг, както това правеше и покойния Роби Колтрейн (Хагрид) и по този начин прави приятно впечатление на фона на някои актьори от по-новото поколение като Даниел Радклиф, побързали да се откажат от жената, направила ги известни. Междувременно докато кариерата на въпросните актьори изглежда постна откъм успехи след края на “Хари Потър”, племенникът на Ралф Файнс Хиро, изиграл образа на младия Волдемор в шестия филм от поредицата, набира популярност и след участието си в романтичната поредица “След” по романите на Ана Тод се превърна в любимец на младите.

hero handsome

Що се отнася до самата Дж.К. Роулинг, тя наскоро се подигра с хейтърите си, като каза, че се утешава след загубата на политкоректни фенове с паричките, които е спечелила покрай книгите си, първо от поредицата “Хари Потър”, а после и от крими серията “Корморан Страйк”. Роулинг хвана в крачка и Ема Уотсън, която не само я критикуваше, но и демонстративно даде пари на транс организация, която обаче наскоро бе уловена в педофилски скандал с един от ръководителите си.

“Обеца на ухото за бизнесите и знаменитостите, които даваха пари там”, ехидно коментира Роулинг, която наскоро призна, че й е забавно да се кара в Интернет. Това не е особено достолепно за кралица на жанра като нея, но свободата на словото е свещен принцип и не трябва да се правят компромиси с него, поради което Джоан заслужава уважение.

JKRowling

Оставете отговор