Рали “България”

rally bulgaria

По-късно тази вечер се открива старта на рали “България” – най-престижното състезание по автомобилизъм в родината ни. Това е 52-ро издание на надпреварата, а очакванията са големи, предвид факта, че за пръв път ще се проведе с център старата ни столица Велико Търново.

Първото официално издание на рали “България” е през 1970-та година, като тогава то се нарича рали “Златни пясъци”. Присъствието му в близост до морето го прави култова надпревара за феновете, хиляди от които се събират покрай отсечките. По думи на баща ми, който по това време е бил още млад и запален фен на автомобилизма, от световната федерация ФИА са били изключително доволни задето народната милиция пипа здраво и не позволява на запалянковците да излизат по трасето, затова не е чудно, че рали “Златни пясъци” става кръг от европейския шампионат с максимална оценка.

4ubrikov

През онези години достъпът на българските зрители до световни първенства като Формула 1 и WRC е ограничен, поради което фокусът им е бил насочен най-вече към надпреварите у нас. Въпреки това рали “Златни пясъци” си е наистина много престижно състезание и в първите десетилетия от провеждането му само един нашенец успява да го спечели – легендата Илия Чубриков през 1971-ва година с автомобил на “Алпин”. Сред чужденците като най-успешен се утвърждава Антонио Занини, спечелил три победи.

След падането на комунизма ралито запазва престиж и променя името си първо на “Албена”, а после и на рали “България”, като централата му се мести в Самоков. Феновете край морето до ден днешен не могат да преживеят това и смятат, че преместването е дало начало на упадъка в надпреварата. Въпреки това, за дълго време тя успява да привлича квалитетни състезатели, като Енрико Бертоне печели три победи през 90-те, а Джандоменико Басо след началото на новия век. Абсолютният връх пък е през 2010-та година, като рали “България” става кръг от световния шампионат и с победата триумфира многократният първенец на планетата Себастиян Льоб, може би най-силният победител в състезание на четири колела у нас. Същата година в стартовия списък личи името и на асът от Формула 1 Кими Райконен.

Sebastien_loebIMG_3252

За съжаление през следващите години рали “България” изгуби устрема си и изпадна от Световния и Европейски шампионати, като кулминацията от цялото напрежение са острите разпри в управлението на автомобилизма у нас. Това доведе до появата на две конкурентни федерации – АФБ и БФАС, чиито представители се мразят помежду си. Ситуацията е почти идентична, макар и с много по-малък мащаб, от раздора в Америка от началото на века, когато се появиха два организатора на състезания от “Индикар”, CART и Индирейсинг лигата, враждата между които едва не уби спорта, позволявайки на НАСКАР да се откъсне напред като по-популярна дисциплина. Нещо подобно става и у нас, тъй като Българската федерация по мотоциклетизъм се справя отлично с популяризирането на състезанията си и се чувства достатъчно комфортно, че в уикенда на рали “България” да проведе републикански и балкански шампионати на пистата в Долна Митрополия.

Въпреки всичко казано дотук, рали “България” изглежда обещаващо състезание през тази година. То е кръг от Европейския рали трофей, интригуващо първенство, разделено на региони. Ние сме в балканския и затова не е изненада, че сме привлекли чужди екипажи предимно от Румъния, като сред тях обаче е световният шампион във WRC3 отпреди няколко години Симоне Темпестини, който ще пристигне у нас с автомобил на “Порше” в клас RGT. Въпреки бомбастичността на тези имена обаче специалистите смятат, че нашите пилоти са фаворити. Миналогодишният победител Мирослав Ангелов ще стартира с “Шкода Фабия” от клас рали 2, Мартин Сурилов е със “Ситроен” от същия клас, Пламен Стайков също е с “Шкода Фабия” R5. Ангелов вече има две победи и ако вземе още една, ще се изравни с най-успешния нашенец в състезанието, а именно Димитър Илиев, в момента спортен министър. Впечатление прави и присъствието на Екатерина Стратиева, трикратен европейски шампион за жени. Тя ще кара “Опел Корса” в клас “Рали 4”.

simone

Надяваме се рали “България” да премине успешно и това да даде начало на оздравителен процес в българския автомобилизъм. Цитаделата е фен сайт, на който скоростите дори не са му приоритетна тема, пишем за тях само защото ги обичаме и от позицията на почитатели, а не на специалисти. Поради това не взимаме страна в споровете на федерациите кой прав, кой крив, но е добре да се черпи опит от други подобни ситуации в историята на автомобилния спорт по света, за да се стигне до извод, че от братоубийствени конфликти губи само спорта. А феновете у нас заслужават да имат своето голямо състезание.

Рали “България” ще може да се проследи всяка вечер от уикенда в репортажи, започващи в 21.45ч в ефира на БНТ3.

Статия на Александър Драганов

Един коментар за Рали “България”

  • Alexander  :

    Победител е Мартин Сурилов със “Ситроен”, второ място за Симоне Темпестини с “Порше”, Миро Ангелов и Пламен Стайков не завършиха.

Оставете отговор