Радост и вълнение на премиерата във Враца

me4ove v kosmosa

Вчера, на 16 Април, в слънчевия и красив град Враца се състоя премиерата на новия сборник „Мечове в космоса“, дело на най-видните български писатели във фентъзи и хорър жанра. Тази премиера се превърна в истински празник за феновете тъй като в нея взеха участие феновете от цяла България. В премиерата взе участие и Националния Клуб за Фентъзи и Хорър „Цитаделата“, чиято делегация от фенове пристигна по покана на Врачанския Читателски клуб „Между редовете“. Представянето на сборника се състоя в СОУ „Христо Ботев“, известно с това, че културните събития са неизменна част от неговите традиции.
me vraza

От страна на Цитаделата присъства председателят на Клуба Александър Драганов – един от авторите, които участват в сборника със своя разказ „Тримата пазители и тайната на луната“. Той беше придружаван от Петя Иванова и Искрен Иванов – дългогодишни членове на Цитаделата, които също споделиха своето вълнение и радост от втората под ред премиера на „Мечове в Космоса“. Алекс представи в най-общ план перипетиите, през които е минал, заедно с останалите автори, докато издадат сборника. Той подчерта важната роля на значими автори като Васил Мирчев, основател на сайта „Цитаделата“, Бранимир Събев и Донко Найденов, изтъкнати български хорър автори и Явор Цанев, чиято помощ в съставянето и подготовката на сборника е неоценима. Бяха представени и с няколко думи разказчетата в сборничето като всеки от тях беше обрисуван в няколко думи посредством сюжета и героите си.
doki
Към представянето на Алекс се присъедини и друг автор с участие в сборника – Димитър Цолов, който влезе в него с разказа си „Крали Марко и Три Синджира Роби (Тъмната страна на силата)“. В своето изложение един от най-младите и обещаващи фентъзи писатели в България ни разказа за източниците на своето вдъхновение и направи заявка за своите бъдещи планове.
klub mejdu redovete
От страна на Клуба „Между редовете“, в представянето участие взе неговият председател Михаил Митев, дългогодишен врачански фентъзи деец. Придружаваха го голям брой фенове, дошли специално за премиерата не само от Враца, но и от някои околни градчета. Мишо отправи топло приветствие към всички гости и особено към гостите от „Цитаделата“ като им благодари, че са се отзовали на неговата покана. В своето изказване той подчерта високото и важно значение на съвместното сътрудничество между двата клуба, което е изключително продуктивно не само за всички фенове, но и за жанра в България като цяло. За финал на премиерата Мишо беше подготвил много интересна фентъзи игра, която протече на три кръга и в която няколко групи трябваше да измислят фентъзи истории в 18 думи. Надпреварата беше оспорвана, но за нас е чест и удоволствие да съобщим, че отборът на Цитаделата взе наградата в два поредни кръга.
fenove vraza
След закриването на премиерата феновете имаха възможност да закупят сборник и да получат автограф от присъстващите автори. След това с част от феновете се отправихме на една прекрасна разходка, в която Мишо ни заведе да разгледаме неземната природа на Враца. За момент всички си помислихме, че сме попаднали в някой чуден фентъзи свят. Разходка, която ни удиви дотолкова, че за момент всички сякаш изгубихме представа за времето и за умората.

Очаквайте скоро още снимки от премиерата!

Един коментар за Радост и вълнение на премиерата във Враца

  • Alexander  :

    Благодаря на д-р Искрен Иванов за хубавия очерк на срещата

Оставете отговор